Шефът на РЗИ- Бургас отпуши напрежението
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Шефът на РЗИ- Бургас отпуши напрежението

Очаква се със заповед на Регионалната здравна инспекция в Бургас да се спират плановите операции в болниците, но плановият прием ще продължи. Има и заповед за разширяване на Инфекциозното отделение на областната болница с още 24 легла.

„Незаети легла в Covid-отделенията на болниците в Бургаска област все още има“ ,каза в „Хоризонт до обед“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

„Имаме 57 свободни тази сутрин. УМБАЛ „Бургас“ разполага с 60 инфекциозни легла“.

Междувременно още 4 лечебни заведения се включват в борбата със заболяването-МБАЛ"Лайф хоспитал", МБАЛ"Д-р Маджуров","МБАЛ"Сърце и мозък", както и КОЦ-Бургас.

1600 са регистрираните случаи в Бургаска област, а в болници са настанени за лечение 128 души.

10 души, сред които студенти по медицина и парамедици, се отзоваха на призива на ръководството на Университетската болница за активно лечеие за набиране на доброволци в помощ на медицинските специлисти в инфекциозното отделение

Те се явиха на инструктаж, за да започнат работа като доброволци в инфекциозното отделение на бургаската болница, където целият екип е вече на ръба на силите си.

„Решението ми е продиктувано от това да помогна на преуморените си колеги най-вече в инфекциозните отделения, а ние като сестри в трети курс сме най-подходящи за тази работа“, разказа в „Хоризонт до обед“ Златина Шукеров, която учи за медицинска сестра

„Готови сме да се сблъскаме с Covid-19, това ще ни е много добре като опит“, обясни пред „Хоризонт до обед“ Андрей Едрев, познат като участник в различни риалити формати.

От явилите се на инструктаж за доброволци 3-ма вече са подали документи за работа. От тях двама са парамедици, които ще бъдат назначени в екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Дали ще има командировани в инфекциозното отделение лекари и медицински сестри от другите отделения, след като в края на миналата седмица ръководствата им поставиха неизпълними условия, за да се отзоват на призива за помощ – въпросът остава.

„Вярно -  трудно е за тях, защото те имат притеснения да не пренесат заразата, но от  колегите им от инфекциозните отделения, които работят от март, досега никой не се е заразил – защото спазват мерките.

Но страдат като цяло всички отделения в момента, те са по един-двама лекари, някои си подават заявление за напускане, които са в пенсионна възраст. Много е трудно...“, посочи в "Хоризонт до обед“ заместник директорът на бургаската болница д-р Светлозар Георгиев.Коментари