Половината от оборудването за АЕЦ Белене е доставено и ще бъде съхранявано поне 5 години
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Половината от оборудването за АЕЦ Белене е доставено и ще бъде съхранявано поне 5 години

Оборудването за АЕЦ "Белене" се съхранява според предписаните инструкции от производителите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката поясни, че по договор до площадката на АЕЦ "Белене" вече е доставено половината от оборудването, а до края на 2017 г. ще бъде доставено и останала част.

Теменужка Петкова посочи, че преди доставката е била извършена проверка съвместно от Националната електрическа компания (НЕК), заводите производители и "Атомстройекспорт".

"Заводите производители на оборудването заявиха, че условията за съхраняване отговарят на изисквания", заяви енергийният министър, цитиран от БТА.

Министър Петкова уточни, че една част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга част, според изискванията, се съхранява под навес. По думите й част от оборудването при транспортирането е пристигнало с нарушена опаковка и вече е преопаковано според предписанията на заводите производители.

Теменужка Пекова добави, че цялото оборудване ще бъде съхранявано поне 5 години. Това налага да бъдат построени специални конструкции. По тази причина е обявена обществена поръчка за изграждането им, чиято прогнозна стойност е 241 000 лева.

Докато станат готови тези специални конструкции, ще бъде направена временна конструкция, която да гарантира доброто съхранение на оборудването.

Енергийният министър съобщи още, че НЕК води разговори със заводите производители преконсервацията на оборудването да бъде извършена под техен надзор.

Министър Петкова увери представителите на енергийната комисия, че оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде съхранено с грижата на добър стопанин. Тя посочи, че от днес, по изискване на НЕК, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е започнала проверка как се съхраняват реакторите.

Енергийният министър каза, че Министерството на енергетиката ще информира за резултатите от тази проверка, за да бъде сигурно българското общество как се съхранява това оборудване. 

 

 

 

С.ГеоргиевКоментари