Безподобна разруха е ковачница за шампиони /видео/
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Безподобна разруха е ковачница за шампиони /видео/

Видео, което не е авторско, но навлезе "бурно" във виртуалното пространство разкрива зловещата разруха, настанила се в някогашната ковачница на шампиони и медали- плувният комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър в София. Огромното спортно съоръжение се е превърнало в гробница, на която покривът ще рухне всеки момент, а вътре всичко е изтърбушено. Четирите плувни басейна зеят като бездънни ями, погълнали медалите, титлите и успехите на българското плуване. Комплексът е собственост на Министерство на младежта и спорта. Повече от 16 години модерното съоръжение е руина, която вероятно чака богат инвеститор, който да купи евтино терена, да го изравни и да вдигне лъскав жилищен комплекс или поредния мол.

Освен разпада на съоръжението не е ясно дали то е в аварийно състояние и колко опасно може да бъде. Сегашното състояние е поредното доказателство за държавна безотговорност и нехайство. Обектът е с ограничен достъп именно заради опсаност! "Имаше басейни, не беше като да няма, но не отговаряха на тези изисквания на Международната федерация за организиране на големи състезания. Тогавашното ръководство на федерацията, чрез БСФС тогавашното, ЦК на БКП, взе решение там да се направи плувният комплекс. От централния вход, се влизаше в открития комплекс с 50-метров басейн за скокове във вода. Хотелът също беше чисто нов, точно над басейна. По джапанки и бански слизаш и си в басейна. Супер функционален за онези години", разказва пред Нова телевизия Иво Палийски, спортен журналист във в. Народен спорт. На този комплекс през 1985 г. Таня Богомилова печели първата европейска титла на първенството на Стария континент. Соня Дангалакова и до днес рекордьорка на 400 м съчетано, разбива хемегемонията на ГДР и печели сребро на 200 м съчетано плуване. Женската смесена щафета - Таня Богомилова, Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова печелят бронз. Този успех на родното плуване никога повече няма да се повтори.

2111541379

На този комплекс през 1985 г. Таня Богомилова печели първата европейска титла на първенството на Стария континет. Соня Дангалакова и до днес рекордьорка на 400 м съчетано, разбива хемегемонията на ГДР и печели сребро на 200 м съчетано плуване. Женската смесена щафета - Таня Богомилова, Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова печелят бронз. Този успех на родното плуване никога повече няма да се повтори. "Червено знаме" е построено за рекордно кратък срок за домакинството на София на европейското по плуване. Пари не се жалят и комплексът става най-модерния на Балканите. Вечерта преди откриването на Европейското първенство (4 - 11 август 1985 г.), на осветление са поставени последните рози по цветните алеи на комплекса.

В онези години теренът е собственост на Министерство на отбраната, а парите са на тогавашното БСФС (Български съюз за физкултура и спорт), както са се строили повечето спортни обекти през соца. Години по-късно плувният комплекс "Червено знаме" се оставя за стопанисване и ползване на плувен клуб ЦСКА. Огромните разходи по поддържането обаче са непосилни и се появяват първите "симптоми" на разрухата. Обектът е собственост на МО, а по-късно се прехвърля на спортното министерство. Докато басейните за плуване, скокове във вода, открити и закрити се рушат, около "Червено знаме" се изгражда зала Арена Армеец, зала за художествена гимнастика, а плувните басейни продължават да са гробница.

Зловеща разруха се е настанила в някогашната ковачница на шампиони и медали - плувния комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър. Огромното спортно съоържение в София се е превърнало в гробница, на която покривът ще рухне всеки момент, а вътре всичко е изтърбушено. Четирите плувни басейна зеят като бездънни ями, погълнали медалите, титлите и успехите на българското плуване. Комплексът е собственост на Министерство на младежта и спорта. Повече от 15 години модерното съоръжение е руина, която вероятно чака богат инвеститор, който да купи евтино терена, да го изравни и да вдигне лъскав жилищен комплекс или поредния мол.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/sofia/na-cherveno-zname-pogrebaha-parvite-uspehi-na-balgarskoto-pluvane


Коментари