Ваксината срещу коронавируса: новата световна зависимост
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ваксината срещу коронавируса: новата световна зависимост

Първите ваксини ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското списание "Шпигел".

Светът трябва да се справи с гигантски проект - "най-бързото производство, разпространение на ваксини срещу COVID - 19 сред милиарди хора по света и тяхното ваксиниране - от западните мегаполиси с отлични клиники до села, фавели и труднодостъпни региони. Това ще бъде логистично предизвикателство. С проект от такъв мащаб, с който човечеството никога не се е сблъсквало досега."Първият на опашката за ваксина, е първият, който ще излезе от локдауна, ще отвoри училища и ресторанти и ще съживи икономиката си. Който контролира достъпа до най-добрите ваксини, ще разшири своята мощ." За някои страни пандемията предлага възможност да спечелят признание като производител обществени блага и по този начин получават по-голямо влияние, отколкото са спечелили през ХХ-ти век с помощта на идеологии", пророкува Дмитрий Тренин, ръководител на Московския център "Карнеги".

"Други държави и техните граждани от своя страна ще трябва да положат усилия, за да получат ваксина изобщо.

Ако COVID-19 показа нещо, това е, че светът е егоистичен и егоцентричен ", каза Карлайн Клайер, координатор по извънредни ситуации в благотворителната организация "Лекари без граници". "Никога не съм виждал такъв грозен, мафиотски, уличен манталитет, както при получаването на маски през последните месеци.

" А в случая на защитните маски логистиката все още беше относително проста ", казва вестникът.

Ричард Михиго, един от отговорниците за ваксините на СЗО в Африка, е загрижен не за липсата на наличност и охлаждане на ваксините. "По-важно е ваксината да се достави на хората, които се нуждаят от нея", казва Ричард Михиго.

В Африка ваксинацията при нейното планиране и изпълнение често прилича на военни кампании, които вече започват с факта, че понякога дори няма пътища, по които екипите за ваксиниране могат да стигнат до отдалечени региони. Сигурността също е проблем: например по време на избухването на Ебола в източната Демократична република Конго през 2018 г. е необходим дори военен конвой, за да влезе в региона, окупиран от въоръжени групировки".

СЗО помни добре как тогава са били опожарявани медицинските центрове - разпространявали са се слухове, че болестта е внесена от чужденци и всъщност е причинена от ваксина, пише "Шпигел".

Ричард Михиго, един от фокусните центрове на СЗО в Африка, е загрижен за липсата на наличност и охлаждане на ваксините.

"По-важно е ваксината да се достави на хората, които се нуждаят от нея", казва той. В Африка ваксинацията при нейното планиране и изпълнение често прилича на военни кампании, които вече започват с факта, че понякога дори няма пътища, по които екипите от лекаари могат да стигнат до отдалечени региони. Сигурността също е проблем: например по време на избухването на Ебола в източната Демократична република Конго през 2018 г. е необходим дори военен конвой, за да влезе в региона, окупиран от въоръжени групи. "

"СЗО помни добре как тогава са били опожарявани медицинските центрове - разпространяват се слухове, че болестта е внесена от чужденци и всъщност е причинена от ваксина", пише вестникът.

Повечето страни просто не могат да си позволят тези ваксини. Почти няма фабрики във важни производствени страни, включително Индия, чиито фармацевтични компании снабдяват по-голямата част от света с ваксини.

Китай ще използва всяка възможност, за да разшири зоната си на влияние, пише "Шпигел".

Пекин предложи заеми на почти всички страни от Латинска Америка за закупуване на китайски ваксини и обеща привилегии за доставка на Африка и Филипините. Филипинският президент Родриго Дутерто благодари : "Китай е добър, защото не е нужно да молите за нещо и да го получите. За Запада винаги става въпрос само за печалба, печалба, печалба".

Междувременно Канада усети, че Пекин може да се държи по различен начин. Първоначално CanSino щеше да проведе трета фаза на изпитанията на своята ваксина там - но изпитанията не се проведоха.

Ваксината остана в китайските митници в продължение на шест седмици, а в края на август CanSino изостави намеренията си. Китайските власти все още не са обяснили защо не са разрешили пратката. Възниква поне едно подозрение: отношенията между Канада и Китай се влошиха бързо, след като Канада, по искане на САЩ, затвори финансовия директор на "Хуавей" Мън Ванджоу и Китай отговори, като взе двама канадски граждани за заложници.

Въпреки това, отбелязва вестникът, неуспешните опити няма да нарушат канадската програма за ваксинация - страната е запазила за себе си максималния брой дози в света на глава от населението.

"Въпреки това, заключението остава: достъпът до ваксина може да се използва не само като награда за добро поведение, но и като репресивна мярка", констатира "Шпигел".Коментари