Заповеднически: Местан поиска признаване на турското малцинство у нас
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Заповеднически: Местан поиска признаване на турското малцинство у нас

Навярно с цел да "напомпи" рейтинг, протурската ДОСТ, поиска полу- ултимативно България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. В съобщението, което Местан и хората разпространиха се казва, че българската политика по въпроса с етническите малцинства е непоследователна – хем се радваме, че Албания признава българско малцинство от 50 000 българи на албанска територия, при това със специален закон, хем "имитираме" грижа за малцинствата.

„България подписа и ратифицира Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, но, видно от Декларацията, с която Законът е приет, в България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отрича съществуването на самите малцинства. Затова и в Конституцията се говори за етническа принадлежност, за етнически и религиозни различия, но българският законодател категорично им отказва статут на малцинство.

Това е класически арогантна политика на двойни стандарти”, гласи основата на позицията на ДОСТ. Оценката на партията на Местан е, че в България има близо 1 млн. турци.

"Какво сме тогава?! Просто лица с различна етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е необходимо, за да придобият тези различия качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма … Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме … Но отговорът така или иначе предстои … Той е дължим", казват от ДОСТ. Освен за турците ДОСТ изброява и, че в България живеели 500 000 роми, десетки хиляди арменци, както и други малцинства, които очакват признаване.

Партията на Местан счита, че непризнаването представлява дискриминационно отношение и е в основата на дискриминационна политика, която е „все по-зле прикривана“. Пример за такава дискриминационна политика били налаганите глоби за ползване на майчин език. Припомняме, че според Изборния кодекс политическа агитация в предизборен период може да се води само на български език. Заради неспазване на това, Местан беше глобяван няколко пъти.

Тези действия на ДОСТ се окачествяват като провокативни и подклаждане на излишно напрежение в страната. А и съпоставката с Албания е нелепа, меко казано.

 

Г. Георгиев

П. МихайловКоментари