Феодалът на Делиормана прибира близо 1 милиард за новите корвети
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Феодалът на Делиормана прибира близо 1 милиард за новите корвети

Близката до широко известния олигарх Кирил Домусчиев варненска фирма "Делфин", почти със сигурност печели поръчката за корвети към ВМС. Тя е за баснословните 820 млн.лв. Странното, ече МО е получило само 1 оферта за поръчката на 2 катера за флота. Това пък повдига доста въпросителни. За скандала се шушука отдавна, а при посещението на френския президент, не се получи очакваното подписване на сделка, най-вероятно именно заради слуховете за "режисиране" на конкурса. Наши читатели са убедени, че няма нищо случайно, че около 400- те страници документация по търга, били само на български език. Това силно затруднило всички 6 чужди кандидата и дава осезаемо предимство на едниствения български. Така биват игнорирани концерни като световния лидер БАЕ Систъмс и немския Тисен Круп например и се фаворизира смятаният, според Капитал дейли, за близкия до всички власти футболен бос от Делиормана и неговата "Делфин".

Вестникът цитира категорично мнение на Красимир Каракачанов от времето преди да стане министър, когато тази поръчка се подготвяла от кабинета "Борисов 2", също като онази за покупка на самолети. Тогава сегашният бос на отбраната я е определил като: "далавера, която трябва да се прекрати", пише Капитал дейли.

Министерството предвидливо е записало в поръчката възможност търгът да бъде и само с един желаещ, колкото и комично да звучи това в правова държава, където всички политици неспирно се борят с корупцията. От фирмата обаче коментират пред Медиапул в стил „не признават, но и не отричат”:

"МТГ-Делфин разполага с технологични възможности и капацитет да изпълни строителство на патрулен кораб, като за доставката на сензори и въоръжение, както и за системната интеграция, си сътрудничи с водещи европейски компании в тази област. Доказателство за възможностите на дружеството е проявеният висок интерес към предлаганите продукти от трети страни, потвърден през 2017 г. с посещения на чуждестранни делегации".

Всички, които поне малко следят геополитиката са наясно, че със страховитите домашни 2 катера на България ще й бъде трудно да се бори с обновения мощен черноморски флот на Русия, с която неотдавна премиерът каза, че може да се бием. Стигат дори само 2- те ядрени подводници, пуснати на вода неотдавна от Руската федерация, едната от които смая света с обстрела на пустинна база на Ан Нусра от водите на Средиземно море, където е дислоцирана към момента. Има ли лобизъм и критерии само за определен кандидат? Отговорът трябва да го дадат други институции, ако имат воля разбира се.

 

Г. Георгиевpicasion.com

Коментари