Експлозия в управляващата коалиция заради концесията на летище София?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Експлозия в управляващата коалиция заради концесията на летище София?

Сагата около концесионирането на столичното летище преминава в нова фаза. Очаква се процедурата да бъде рестартирана до два месеца. Вече има подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската за възстановяване и развитие. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Документацията ще бъде допълнена с данни за трафика на летище „София” през последните две години. В случаи, че има официални данни и за текущата година и те щели да бъдат включени. Остава уговорката, че част от парите, които концесионерът на летището авансово ще плати, ще отидат за погасяване задълженията на БДЖ. През ноември е планирано да бъде пусната поръчка за покупката на нови влакове. Част от средствата ще бъдат държавни.

ГЕРБ имат твърдото намерение да дадат стратегическия обект н аконцесия за продължителен период от време. Това обаче едва ли ще се възприеме с охото от коалиционния партньор в управлението. От Обединени патриоти дадоха неколкократно знак, че не са съгласни държавата да предоставя такъв мощен актив. Особено сега в тази геополитическа бъркотия и рискът от военни конфликти около нас. Финансовите разчети сочели, че при добър мениджмънт, приходите щели да бъдат още по- високи. Независимо, че летище София не е било и няма как да бъде на загуба по обясними причини. Ще има ли взрив в двустранните отношения? Защото не е тайна, че по пътя на варненското и бургаското летище върви и аеропорта в Пловдив.

Синдикатите също анонсираха, че ще предприемат протестни действия срещу бъдещата концесия. Изложените причини не са толкова от финансов характер за хазната, а социален. Надделява мнението, че ще се предприемат масови съкращения, а цените на самолетните услуги ще се повишат чувствително. Неотдавна стачка под прозорците на властта имаше и от страна на служители на софийския аеропорт.

Г. ГеоргиевКоментари