Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите

 

Според позиция, публикувана във Фейсбук страницата на руското посолство у нас, без победите на Червената армия при Сталинград и Курск българските власти нямало да защитят евреите.

Благодарение най-вече на гражданското общество

В изявление на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков се казва, че "тъмна страница в българската история" е депортирането през 1943 г. на 10 хиляди евреи "от гръцка Тракия и югославска Македония", които по думите му са били "окупирани от български войски".

"Благодарение на гражданската съпротива срещу тези планове, позицията на Българската православна църква и самия цар Борис депортацията е предотвратена. Но кой е бил главният аргумент българските власти да заемат такава линия на поведение?
Главното е била променената обстановка по фронтовете на войната, победите на Червената армия при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ за освобождаването на неговата страна и страните от Европа.

Напомняме на сегашното българско МВнР, че през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят следеше със затаен дъх как се развиват събитията на съветско-германския фронт. Ако я нямаше Червената армия германците щяха да унищожат не 6 милиона евреи, а много повече. Само в Европа те набелязаха за ликвидация 11 милиона евреи. Около 500 хиляди евреи се сражаваха в редовете на Червената армия, давайки непосредствен принос за разгромяването на нацизма, а заедно с това и на човеконенавистната идеология на антисемитизма. Ако я нямаше Червената армия, всичко би се развило по съвсем друг сценарий - смъртта на евреите то Тракия и Македония е потвърждение на това. Нацистите просто биха "дочакали" българското ръководство, биха го принудили да участва в холокоста вече на българска територия." - твърди Мягков.

В изявлението си той подкрепя позицията на руското външно министерство и заявява, че българите са задължени на съветските войници.

"Така че, нашето МВнР е напълно право, посочвайки, че именно "благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България". А оскверняването на паметниците на съветските воини - това е директно престъпление от юридическа гледна точка и от гледна точка на съда на историята. Сегашното поколение българи живее в свободна страна благодарение на обикновените съветски войници, които впрочем винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Да се забрави това значи да не се уважава собствената история." - се казва още в писмото, публикувано на руски език, без превод на български.

В коментарите под изявлението на Магков, владеещи руски език българи напомнят, че юридически навлизането на съветските войски в България през 1944 г. е окупация.

По-рано от посолството публикуваха друго изявление (също на руски език), в което първото изречение е посветено на приноса на българския народ за спасяването на евреите в България: "Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта."

В останалата част от текста се отправят упреци за "актовете на вандализъм" срещу паметника на съветската армия в София и се настоява извършителите да бъдат привлечени под отговорност.
П.МихайловКоментари