Под прозорците на ВАС: Бургаската житница на бунт срещу бъдеща кариера и кума на Йордан Цонев
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Под прозорците на ВАС: Бургаската житница на бунт срещу бъдеща кариера и кума на Йордан Цонев

В този момент ври и кипи под прозорците на Върховния административен съд. Стотици жители от т. нар. Бургаска житница демонстрират будно обществено поведение и призовават магистратите да се произнесат в полза на обществените нагласи и интереси. В този момент тече решаващото заседание дали ще има концесия за инертни материали върху вододайна зона на близо 500 декара, попадащи в НАТУРА 2000. Не е тайна, че кумът на Йордан Цонев е идеологът на т. нар. инвестиция между селата Винарско и Вратица в община Камено. Милчо Киряков или още кръстникът на заместник- председателя на ДПС Йордан Цонев и негова дясна ръка в бизнеса, е силния човек във фирмата кандидат концесионер за инертни материали в землището на селата Винарско и Вратица- община Камено, област Бургас. Това доверяват отлично запознати!

Площта е чуводищна, а още по- скандалното е, че става въпрос за вододайна зона. Отвсякъде всичко си мирише на корупция, според мнозина. Пълна мистерия е как точно е издадена ОВОС преди време, кога точно е проведено обществено обсъждане и с какво точно са мотивирани общинските съветници на Камено през 2010 година и тогавашния кмет Стефан Бонев, за да дадат зелена светлина. Малко след това, Министерски съвет също издава разрешение. Странно е и друго. Т. нар. инвеститор претърпява няколко "мутации". Първоначално е Трансстрой 2000, после става Хидроминерал ООД, а сега е Трансстрой Холдинг. Мнозина посочват, че дружествата са силно приближени на ДПС.

"Решението на ОВОС има много нередности, а вече 3 години жителите ходят по мъките и събират по 2-3 лв., за да може да си платят съдебните такси. Няма ли някой най-н акрая да види и чуе? Призован е премиера да помогне защото бедствието е на хоризонта. Искат да вземат водата на хорта, какво по-страшно от това, не виждам? Крайно време е да прекратят тези безчинства. Искаме институциите да помогнат, крайно време е” категоричен бе Владимир Павлов- известен бургаски общественик, бизнесмен и регионален лидер на новосъздаден и обещаващ политически проект. Той също е сред множеството.

Жителите на Винарско и Вратица излизаха неколкократно на протест на бургаска почва преди време. Бяха подкрепени и от други населени места. Всички настояват концесията да остане в историята. Притесненията са, че ще останат без вода или че тя ще бъде натровена. Става въпрос за местността „Каята“, където е каптажа и основния водоизточник на селото.

Г. ГеоргиевКоментари