Чудовищно! Шарлопов унищожил скали и си прави частен плаж
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0

Чудовищно! Шарлопов унищожил скали и си прави частен плаж

Сигнал за варварско и незаконно унищожаване на фиордов бряг и огромни скали- държавна собственост, получихме на редакционната поща. Изпратени са ни и снимки, които документират нещо наистина чудовищно. Солиден периметър от красивите и защитени брегове на нос Колокита- до Созопол, реално са унищожени с тежка строителна техника. Скалите са премахнати по незнайно точно каква технология, но ги няма. На тяхно място се насипва пясък. Идеята както изглежда е да има частен плаж- на първа линия до морето. В непосредствена близост е тузарския комплекс Созополис на олигарха Стефан Шарлопов. Комплексът е с площ около 88 500 m² и бе известен досега, че разполага със собствени басейни издълбани в самите скали. Сега обаче нещата загрубявали още повече. Нашите информатори сочат именно Шарлопов за поръчител на унищожаването на прекрасната природа на това място, заради частни интереси. Дори ни пишат, че са влязли в диалог с него и той си признал, че прави плаж за нуждите на комплекса.

Ето и без редакторска намеса, написаното от семейство Игнатови:

Стефан Шарлопов разбива морския бряг при „Созополис“! Въпреки многобройните сигнали до Главния прокурор на България и до всички останали институции, имащи отношение към опазване на околната среда, Стефан Шарлопов лично ръководеше унищожаването на уникалните фиорди, публична държавна собственост, в съседство до ваканционното му селище „Созополис“ край Созопол на 27 Май 2017 год. Олигархът очевидно се мисли за недосегаем и в присъствието на съпругата си и на клиенти в ресторанта на комплекса даваше наставления на работниците си как по- кръвнишки да унищожат без следа природните феномени. Навсякъде гъмжеше от тежка строителна механизация – истинска война срещу природата. Приказно красивият морски бряг бе заприличал на участък от магистрала, на който предстои всеки момент да му се реже лентата. Дори строителните машини бяха по-вече и по –внушителни. Попитахме го иронично „паркинг ли ще строи?“, а той ни отговори рязко и заплашително: „Не, плаж!“ Доколкото сме запознати, увреждането на околната среда се наказва според законите на страната с 3 години затвор... Поздрави!

Написаното е действително скандално и задължава моментално самосезиране от страна на общинска и държавна власт. На полиция, прокуратура и съд! На всичкото отгоре, мястото освен природно е и историческо богатство. Релефът на Колокита е начупен от древни тракийски могили. 10 от тях са разкопани от френския консул в Пловдив Дегран още в края на 19 век и от там за Лувъра са отнесени десетки антични рисувани съдове от 5 и 4 век пр. Хр. Те са били поставени в гробниците на траки, жители на Аполония, погребани по тракийски обичай. Там и в цялата местност Буджака наоколо, е некропола на древна Аполония.

Самото изграждане на курортно селище Созополис става преди 10 години. Архитектурния стил наподобява изкуствено, този на стария Созопол. Преди години Нос Колокита бе любимо място за гмуркане с дълбочина от 5 до 20 метра. В близост има военноморско поделение- брегова охрана, но бетона около него го прави незабележимо.Коментари