Димитър Николов: Бюджетът за 2021 година е консервативен
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Димитър Николов: Бюджетът за 2021 година е консервативен

Кметът на Бургас Димитър Николов посочи предимствата на Бюджет 2021, който днес трябва да бъде гласуван от общинските съветници. Макрорамката е в размер на 323 млн.лева

„Всички помним миналогодишните притеснения по отношения на неизвестността и извънредните разходи, които бяха направени тогава. Вярвам, че най-лошото отмина, но нанесените щети не можем да премахнем с магическа пръчка. Заради това и бюджета е добре обмислена рамка, а акцентът е върху актуалните проблеми, които са предизвикани от ковид кризата”, каза в началото на обръщението си към местните парламентаристи Димитър Николов.

След това той подчерта, че бюджетът е консервативен, а основните приоритети са здравеопазване, социална помощ, образование и създаване на условия за привличане на инвестиция. Осигурен е и буфер, ако се налагат бъдещи извънредни разходи, свързани с нов пик на пандемията.

Бургас, за разлика от много други общини в страната, не балансира намалелите приходи с увеличаване на местните данъци, а с административна реформа. Преструктурирани бяха голяма част от общинските предприятия, съкратиха се и общински служители и се спестиха немалко средства от издръжка на администрацията.

„В този бюджет няма да видите грандиозни проекти, а само най-необходимите. Вярвам, че голяма част от Вас ще постъпят разумно и ще ни подкрепят и след години, когато минават край завършените обекти ще знаят, че те са подкрепили изграждането им”, подчерта Димитър Николов.

Сред основните приоритети се запазва подкрепата за регионалния туризъм със съфирансиране на целогодишните полети, развитието на индустриалните зони с модернизация на „Мадика” и тази в Българово.

„Който от Вас прецени, че е добре да подкрепи изграждането на детска университетска болница – да подкрепи този бюджет. Който мисли, че трябва да вдигнем нивото на онкологичното лечение със закупуването на най-добрата апаратура – да ни подкрепи. Който счита, че е време бургаското училище СУ „Св.св.Кирил и Методий” да премине в едносменен режим и да има нов корпус – да гласува за бюджета. Който вярва, че трябва да бъде разрешен дългогодишният проблем с базата на ППМГ „Акад.Никола Обрешков” и ПГРЕ „Г.С.Раковски” , да се изгради допълнителен корпус в гимназията по Иновации, да се направят нови детски градини в ж.к.”Възраждане” и в ж.к.”Меден рудник” и да се дадат възможности за нови инвестиции и социални услуги от друго ниво за най-уязвимите ни съграждани – да гласува „за” бюджета”, призова кметът Димитър Николов.

Той подчерта, че в маркрорамката е предвидена и рехабилитация на десетки километри водопроводи, възстановяване на разбити бургаски улици.Коментари