Бойните изкуства-история и философия
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Бойните изкуства-история и философия

Бойните изкуства са всички видове азиатски системи за самозащита . През миналия век се наблюдава процес на превръщането на много от бойните изкуства в спортни дисциплини (бойни спортове). В по-малка степен се наблюдава и обратният.

Азия е континентът, където бойните изкуства получават изключително добро развитие, и където имат най-силни традиции.

История

Въпреки че различни писмени източници говорят за практикуването на различни видове борби и бойни умения от най-дълбока древност, за основател на съвременните бойни изкуства се приема легендарният Бодидхарма. Той е бил будистки монах, основоположник на учението зен. Живял е през 6 век от новата ера. Роден е в Индия, която напуска за да провъзгласи своето учение по света. Смята се, че той е основател на също така легендарния манастир Шаолин. Бодидхарма противопоставил своето учение на даоизма, като казвал, че за да се постигне Просветление (Сатори) е нужно да надмогнеш съзнанието си и да постигнеш пълен контрол над него. А за да направиш това е нужно първо да надмогнеш тялото си. За целта той създал няколко комплекса от физически упражнения, които учениците му е трябвало да практикуват всеки ден. Тези упражнения послужили по-късно за основа на първите форми в бойните изкуства

  

Философия

Повечето азиатски бойни изкуства са тясно свързани с будизма и по-конкретно със зен будизма, но съществува и друга голяма група, предимно китайски, така наречени меки стилове, които са свързани с даоизма.
 

Видове

Според начина на водене на бой биват:
Ударни — В тази група се включват Карате, Кендо, У Шу и др.Тип борба — например Джудо, Айкидо, Джуджуцу и др. 

За отбелязване е, че повечето традиционни стилове бойни изкуства са комплексни системи, в които се употребяват както хвърлящи, така и удрящи техники.
Според маниера на изпълнение на техниките могат да бъдат:

Твърди — Карате, Таекуон-до, Шао лин кунг фу и др.

Меки — Айкидо, Тай чи чуан, Па куа и др. Тук също можем да отбележим, че много от стиловете включват в себе си както меки, така и твърди техники.

 

Според географското разположение на школата родоначалник:

Японски — Карате, Джудо, Кендо и др.

Китайски — У Шу и др.

Корейски — Таекуон-до, Хапкидо, Те кион и др.

Виетнамски — Виет во дао и др.

Филипински — Кали, Пенджак силат и др.

Tайландски-Муай Тай
Съществуват индийски и други.

Според степента на въоръженост:

С оръжие — Кендо, Кюдо, Кали и др.

Без оръжие — Джудо, Карате и др.

Бойните изкуства са нещо велико.С тях са свързани много истории на мъжество в миналото,а в днешни времена те са повод за гордост в състезателен характер.
Жалкото е ,че определени  хора без нужната квалификация, злоупотребяват с тези спортове и лъжат наред деца и родители.Взимат им безбожни пари за колани,които нямат право изобщо да дават и т.н.
Нашият екип на такива им казва "престъпници в спорта" !

С.СергеевКоментари