Конкретен образователен прелом тръгва от Бургас
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Конкретен образователен прелом тръгва от Бургас

Пет училища и 10 детски градини в Бургас са одобрени и ще получат средства за създаване на класни стаи на открито и различни екозони за обучение сред природата.

Може ли класната стая на открито да бъде решение както за учениците, така и за учителите?

"Досега, в по-голямата част от случаите, тези занимания бяха насочени по-скоро към играта, отколкото към ученето. Сега моделът, може би вследствие на дългото време, през което сме затворени, е от гледна точка на обучението. Създават се различни възможности на обучение на открито", коментира пред БНР Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието в Бургас.

Т.нар. "класни стаи" представляват една обособена среда за определен клас с дъска, с възможности за изнесено обучение навън. В училищата и в детските градини това са различни образователни кътове, някои от тях свързани с математиката. Има сметало на открито. Различни интерактивни игри с букви, дейности, свързани с познаване на околната среда – биоградини, запознаване с различните растения и грижата за тях.

"Това е една възможност и алтернатива, никой не е казал, че в тези класни стаи ще учи целият клас от сутрин до вечер. Но това е една възможност, която подобрява концентрацията на вниманието, защото предлага различен модел. Стоенето в класната стая на една място, при една и съща среда, въпреки че в Бургас се използват и много интерактивни технологии, включително и от първи клас и в началното образование. Но новата алтернатива, свързана с работа сред природата, е възможност и може да се ползва по различни часове", допълни Ананиева.

"Имаме две класни стаи, изградени в нашия двор, който е достатъчно голям за това. Едната функционира от месец септември. Когато изготвяхме нашия план за обучение в условия на коронавирус и трябваше да се съобразим с противоепидемичните мерки, решихме, че времето в междучасията от 15 мин. е малко, за да бъдат учениците на открито и за да изпълним всички изисквания. Решихме да направим една класна стая на открито", разказа и Канелия Костова, директор на 171-во ОУ "Стоил Попов" в Нови Искър, което има най-голям опит с употребата на класни стаи на открито.

В двора на училището там има пет малки къщички. Във всяка от тях има място за пет ученика. Спазени са всички изисквания на РЗИ за отстояние на учениците. Ситуирани са така, че от всички тях да се вижда учебната дъска, разположена отпред. В подходящите атмосферни условия учениците провеждат обучение на открито.

"Знаете, че най-силното оръжие на учителя са думите и разговорите с учениците. Моите колеги проведоха предварително такива разговори. Обясниха, че повече време ще бъдем навън, защото това се налага и заради опазване на здравето на учениците. Че те трябва да бъдат максимално концентрирани и съсредоточени, защото трябва да се преподава учебен материал и той трябва да се научава. Така че нашите притеснения много скоро отшумяха", сподели още Костова.

 Коментари

Стойка Маринова

8 Apr, 2021 17:42

Повече свобода и инициатива за учителя и класни стаи на открито навсякъде.Правех го преди 20 години.

Отговори