Ново признание за възродителите на Странджа /снимки/
  • 5
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ново признание за възродителите на Странджа /снимки/

*Младото семейство на Димитър Станчев и Ралица Кунева с техните четири деца дава пример и тласък на цял регион, където Странджа среща Черно море. Но не се подвеждайте по името – освен че се грижи за 32 пчелина с 2200 пчелни семейства фамилията стопанисва 7000 дка, повечето от които пасища, винарска изба, фермерски ресторант, преработвателна фабрика, развива зеленчукопроизводство и птицевъдство…

Младото семейство Ралица Кунева и Димитър Станчев са открили социалната формула не само за личен, но и за социален просперитет:

-Нашата идея е да съдействаме за развитието на целия регион. Не само да създаваме работни места, а да запалим „искра“ у младите хора със своя пример. За да бъде полезен човек не само за себе си, но и за обществото, е важно да живее и да работи там, където се чувства най-добре. Формулата е проста – залагаме на местното, на локалното, на характерното за региона. Нашият мед е уникален, защото се създава точно при тези природни условия, в полите на красивата Странджа планина. Пример за мен винаги е била областта Тирол, където един местен продукт – тиролското масло, е в основата на развитието на цяла област. Но разликата е, че там хората ценят това, което произвеждат, и го промотират по такъв начин, че славата му да се носи по целия свят. Такава е и нашата мечта – да развием този красив край, където се срещат тайнствената планина и морето – започна да разказва Димитър Станчев . – Пчеларството е високо интелектуална дейност, която изисква знания в две основни посоки. Трябва да си 50% агроном, 50% ветеринарен лекар и 100% отдаден на работата. Пчеларска ферма „Странджа“ в село Индже войвода, край Созопол, е не просто модел за успешен бизнес в различни направления. Тя е социален проект, доказващ, че в България можеш не само да се развиваш, а и да помагаш на другите.
Семейството обработва 7000 дка земя, като 70% са пасища. От тях на 50 дка развиват зеленчукопроизводство, като отглеждат домати, краставици, дини, тикви, пипер, патладжани. Отделно 300 дка засяват всяка година с лук – само български сортове. Продукцията се реализира на търговци. Над 100 дка са картофите – основно холандски сортове, които прибират машинно. 500 дка заделят за памук, като отглеждането на тази стратегическа култура е изключително трудно.
Фермата работи в биологично направление под надзора на сертифициращата фирма Bio Hellas. В нея постоянно са заети над 20 човека, а кампанийно се наемат много повече работници. Стопанството включва 32 пчелина с 2200 пчелни семейства в общините Малко Търново и Созопол. По диагонал разстоянието между тях е 70 км, но по периферията е 250 км, с разнообразни природни условия. Семейството е успяло правилно да структурира своята „бизнес империя“.
Основно качество за съвременния стопанин е гъвкавостта, смята Димитър Станчев. За това залага не само на разширяване на знанията, но и на съвременните технологии. Той получава награда за иновативната система, която е въвел в своя пчелин. Закупил е специална платформа, свързана с интернет, която му дава информация всеки момент за състоянието на всеки от пчелините. Тази система е свързана със среден по сила кошер, свързан с датчици, които подават различни данни директно чрез мобилно приложение.
Стопанството е ориентирано в биологично отглеждане за допълнителна гаранция за висококачествен и чист продукт. Ежегодно на всяка отделна партида се прави анализ по качествени показатели и поленов анализ за точния състав на нектара в партидата.
Димитър Станчев е ангажиран и с управлението за Фабриката за преработка на мед, плодове и зеленчуци. Пчеларската ферма произвежда уникални продукти, като във всеки от тях влага местен мед и се получава неповторим вкус. Сред тях са шоколад, кисели краставички, кетчуп, сладка, тахани, сокове и др. Те се изработват не само от качествени суровини, а консервантите са натурални продукти като мед, лимонов сок и др. Особен интерес има към кетчупа с мед от клиенти не от коя и да е държава, а от Испания. Около 50-60% от продукцията се реализира в България, а около 40% в европейски страни като Германия, Франция, Дания, Англия.
Пчеларската ферма може да бъде разгледана чрез модерни технологии.

-Конферентната зала е оборудвана с най-съвременна техника и предоставя виртуална разходка 8D из цялата ферма. Емоцията е неописуема, защото около зрителите не просто летят пчелички, а се усеща полъхът на крилата им. След това отвеждаме гостите в нашата винарска изба, където могат да дегустират уникални вина с мед. После сядат в нашия фермерски ресторант, в който се предлагат само висококачествени храни. Отглеждаме и ято домашни кокошки, пуйки, гъски, така че всичко на трапезата е прясно. Не поднасяме кашкавал, който е узрявал под 12 месеца.
Фермерските стоки са произведени от стопанства от региона. Така реализираме нашата мечта – чрез пчеларска ферма“Странджа“ да помогнем на местните хора и производители, както и на целия уникално красив край, където Черно море среща Странджа – обясни на финала младият бизнесмен.

Лилия Лозанова

АгровестникКоментари

Бея

6 Apr, 2021 23:40

Ехааа чак забравихме ги малко тези хорица но е приятно публикацията

Отговори