Тихомир Янакиев го направи! Изкара община Созопол от срамен списък!
  • 3
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Тихомир Янакиев го направи! Изкара община Созопол от срамен списък!

Голямо признание дойде току- що за Тихомир Янакиев и екипа му в общинската власт на Созопол. След задълбочен и обективен анализ на Министерски съвет, общината е изкарана от графата финансови колабирали общини в татковината. Както е известно тя попадна там за срамотиите заради тежкото и криминално наследство оставено от предшественика на Янакиев. Напук на ресурса и потенциала с който разполагат курортния град и селищната система. Като успешен се окачествява Планът за финансово оздравяване, а това от своя страна дава възможност за доста по- нормално съществуване и разкриване способностите на общината. "Благодарим за признанието. Усилията ни дадоха резултат и се заемаме по- смело с приоритетните ни задачи. В същото време с неудоволствие ще кажа, че трябва да се обслужват задълженията по доста взети заеми и натрупани задължения от предходното управление. Буквално преди няколко дни трябваше да платим нова тлъста сума- близо 350 000 лева...Вижте, най- лесно бе да се каже, че е трудно, сложно и няма да се случат нещата. С общи усилия, с правилните хора и с любов към родното, нещата макар й бавно, се случват. Хората за това са ни гласували доверие. Непоправим оптимист съм, че като дойде краят на кметския мандат, всичко да бъде оптимизирано и максимално изчистено. В същото време е необходимо и надграждане, и то да бъде усетено от хората и бизнеса", категоричен е Янакиев.

Надделява мнението, че усилията му зад "руля" на Созопол се оценят от жителите на място и поредното доказателство за това са резултатите на изминалите парламентарни избори. Както е известно "БСП за България" е първа политическа сила в морската община. Янакиев не фигурираше в листата на социалистите, но той самият е ключова и уважавана фигура в партията- столетница. В листата беше експертът Йордан Петков, който е част от можещия екип на кмета в общинска администрация. "По отношение на изминалите избори, апелът ми като кмет е максимално бързо да се състави работещо правителство. В общ интерес е за всички. Ясно е, че компромисите са донякъде и ако не бъдат постигнати такива, ще се наложи да се организира нов вот. Нека има прозрачност, нека има конкретни действия, това искам. Предполагам и повечето колеги кметове" обобщава Янакиев.

Конкретизира, че има три приоритетни проекта за скорошно реализиране. Единият е свързан с двете автогари- в Созопол и Черноморец, както и мрежата от паркинги и режим за вътрешна регулация на движението. Друг приоритет е сметопочистването, но Янакиев извежда сериозен проблем и признава, че ще потърси за съдействие новите народни представители от Бургаска област. "Повече от шест месеца престояват в Министерството на културата подадените от нас документи за подземни контейнери в Стария град. Направили сме какви ли не действия и отстъпки по посока Националният институт за недвижимо културно наследство. Държим за реализизация на този проект защото по комплексни причини, той дава големи предимства. Да, Старият град е архитектурен и археологически резерват, но също така знаем, че се правят изключения щом става въпрос за проекти с обществена полза и значимост. Предлагаме даже как да се случи всичко това, но към този момент резултат няма", заключи Янакиев.

Трети приоритет е ВиК мрежата в селата, където този проблем не се е решавал през годините. Иде реч за питейни нужди и отпадна канализация, както и възможността на локални пречиствателни съоръжения. За целта обаче се иска и някакво съдействие от държавата, както и безпристрастен подход от нейна страна. Кметът държи еко и селският туризъм в общината да се развие и да служи като визитна картичка на татковината. По отношение на предстоящия туристически сезон който е "на хоризонта", Тихомир Янакиев увери, че вече се работи така, че той да бъде успешен въпреки обстоятелствата с пандемията и стагнацията. През Лято 2020 с преобладаващи български туристи, Созопол доказа, че може да използва умело природните си дадености, както и тези за културно- историческото си наследство. Това с което се открои курортът обаче бяха качеството и достъпността на услугите. Така щяло да бъде и през това лято. А мечтата на Янакиев е общината да развие потенциал и способности за целогодишен туризъм, в няколко направления.

 

 

ЮниконбгКоментари

Хами

8 Apr, 2021 14:25

за селата, крайно време е да,се случват нещата

Отговори

Доста Запозната

8 Apr, 2021 13:34

Тихо евала брат

Отговори

Живо

8 Apr, 2021 13:23

поздравления но искаме Рейзата да си получи заслуженоето и за това да има настоявания

Отговори