Просветният министър размаха пръст и заплаши ДПС за скандала с турските учебници в Шумен /ВИДЕО/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Просветният министър размаха пръст и заплаши ДПС за скандала с турските учебници в Шумен /ВИДЕО/

 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели, че е запознат със скандала който се разрази на шуменска почва преди няколко дни. А именно огромен брой учебници и помагала изцяло на турски език да се складират в партийни офиси на дадена партия /ДПС/ и приготвени да се разпространяват в начални и основни училища в областта и страната, както и в медресета.

Долното видео разкрива в пълното отговора на Вълчев, който днес бе на работно посещение в Бургас. Призова службите по места да бъдат нащрек и призна, че имало няколко рискови точки, където са констатирани и други случаи на произвол. А именно да бъдат заобикаляни местните инспекторати при издаването и разпространението на учебници по майчин език.

"Назначена проверка, лично съм я разпоредил. Запознат съм със ситуацията в Шумен специално и благодаря за интереса. Чакам проверката да завърши. Ясни са издателите, а дали са агенти на една или друга държава, незнам. Скандалното е, че конкретна партийна централа е замесена, а това е недопустимо. Тва не трябва да се оставя така. А иначе за съдържанието в тези учебници за конкретната общност имаме представа какво пише, но да, трябва да има мониторинг. Ситуацията е деликатна и сериозна" каза Красимир Вълчев, който не е тайна, че е шуменски зет.

Конкретизира, че се готви промяна в нормативната наредба в направлението за майчин език. Издаването на помагала и ученици трябвало да става от или логистично от министерството, а не от мистериозни издателства у нас и чужбина. Съвсем пресният сайт Uniconbg.com, с много малки изключения, остана самичък в разгласата си за определяната от мнозина провокация на етнически и партиен принцип в иначе възрожденския Шумен. Тази разгласа обаче настана благодарение на Вас читателите, а в конкретния случай попадащи в графата "будни" и "истински патриоти, с мисъл за подрастващото поколение и етническата толерантност"! Потърсихме за коментар областния координатор на НФСБ и общински съветник в Шумен Наталия Стефанова. Тя нееднократно досега се е противопоставяла открито на провокативни подходи и действия от страна на етническите партии. " Поздравявам министъра за намесата му. Когато има държава и се защитава обществения интерес, по хубаво няма. Шумен е град на възрожденци и ми е изключително неприятно, когато бива замесен в скандали с етнически привкус. Апелирам заедно да се предпазваме от нещата които сте констатирали и показали в нашия град, че се случват. Аз специално няма да се уморя да се боря" заключи Стефанова, известна още като Желязната лейди в родния град на Панайот Волов.

 

 

Г. Георгиев

С. СергеевКоментари