Спомен за голямо престъпление на комунизма
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Спомен за голямо престъпление на комунизма

Точно 35 години се навършиха от най-черната дата в историята на ядрената енергетика. На 26 април 1986-а, по време на учение за спиране на 4-и реактор при затруднени  условия в съветската АЕЦ "Чернобил", ситуацията излиза извън контрол и се стига до тежка авария - взрив и изтичане на огромно количество радиоактивни частици в атмосферата. Ядрени аварии, макар и не толкова сериозни са се случвали и преди, но голямото престъпление в случая е, че в социалистическия блок, включително и в България, цели три дни за инцидента не се споменава и дума.

unnamed

Първото кратко неофициално съобщение за аварията е направено на 29 април 1986-а, а на 30 април излиза официалното комюнике на съветското правителство, което е публикувано във в. "Работническо дело". През това време облакът от радиоактивни отпадъци се разпространява на запад и преминава над Европа, включително и над България. У нас той идва в навечерието на 1 май, когато са организират едни от най-големите манифестации по случай празника на труда. Те обаче не са отменени от Тодор Живков. Според осведомени, в АЕЦ "Козлодуй" е спряла т.нар. приточна вентилация, вкарваща въздух отвън, тъй като датчиците в централата започнали да реагират, че има изтичане на радиация в някой от реакторите. На 2 май в района на столицата се е отложило такова количество радиоактивни вещества, каквото се е утаило за последните 17 години. За времето от 30 април до 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се е повишило няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията.

index_3

Превантивни мерки са взети от Пето управление на ДС - Управление за безопасност и охрана, само за върхушката на БКП, а обществото е оставено да тъне в неведение.

Не са унищожени заразените фуражи и реколтата на ТКЗС-тата, поради което радиоактивността на млякото и месото е в пъти завишена. Отделно те са пуснати на пазара година по-късно, което предизвиква вторична радиация в държавата. Като изключим Украйна, Беларус и Русия, по степен на замърсяване България се нарежда на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. А по ефективна доза облъчване на населението за първата година е на първо място. Което се дължи на укритата от комунистическия режим информация за тежката авария в СССР, което не позволява на хората да вземат най-елементарни предпазни мерки.

Последствията са ужасни. Според известния онколог проф. Иван Черноземски в периода 2014 - 2040 г. над 1 млн. българи ще се разболеят от рак, тъй като процесът на разпадане на някои радиоактивни елементи започва едва сега. Четвърт век след краха на комунизма с коварната болест се борят около 250 хил. души. Смъртните случаи се увеличават и са достигнали до 17 хил. годишно. Раковоболните у нас днес са двойно повече, отколкото през 90-те години на ХХ век.Коментари