Извънредно! Пълни училища след седмица?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Извънредно! Пълни училища след седмица?

"Може да се преосмисли - дали от следващата седмица или от 1-ви юни всички ученици да се върнат в клас. Не мисля, че ще се получи по-голямо струпване. Големите ученици свикнаха с дистанционното обучение, което не е добре. По-малките ученици - 5-и, 6-и и 7-ми клас, си харесват присъственото обучение. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Той поясни, че към момента само учениците от 5-и и 7-ми клас учат дистанционно. 

По думите му има дефицити, които са се натрупали при отделни предмети, затова е добре да се направи изходно ниво, с цел дефицитите да бъдат наваксани. Според Асен Александров няма проблем с оформянето на срочните оценки.

 "На бала ти си без маска, танцуваш, на една маса си с приятели, докато на матурата си доста по-изолиран, в стая с до 5 души си. На матурите карантинираните ученици ще бъдат в отделна стая. 99,9 процента е вероятно да бъде и един в стаята, тъй като само 10 ученици са били карантинирани и само 5 са с коронавирус. За цялата страна в едно училище да е повече от един е малко вероятно", допълни Асен Александров.
Той добави, че квесторите трябва да бъдат с маска и да са ваксинирани или прекарали болестта.

"Матурите след 10-и клас трябва да се проведат. В сряда и петък за матурите са тези за 12-и клас, за 7-ми и 10-и клас са на 16 и 18 юни. По 10 души в стая, дезинфекция във всяка класна стая. Таз година матририте ще бъдат по-спокойни, защото сме по-подготвени", заяви Асен Александров.

Той коментира предстоящите балове така: "Кувертите са по-скъпи с 10-15%, има икономическа логика, но учениците нямат усещане за COVID".

"Контактуваме със служебното правителство, няма да правят промени с начина и графика на провеждане на матурите", каза още Асен Александров.

Той си пожела тази учебна година да се завърши присъствено и да се освободим от психологическото напрежение.Коментари