Ивайло Иванов: Моето отстраняване е политическо решение или поръчка
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ивайло Иванов: Моето отстраняване е политическо решение или поръчка

Главен комисар Ивайло Иванов сдаде поста като главен секретар на МВР. Това се случи, след като служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков го предложи за освобождаване миналата седмица.

 


След предложението президентът Румен Радев мигновено подписа указа за уволнението му и така от днес Ивайло Иванов вече няма да изпълнява длъжността главен секретар на МВР.

 

"Делили сме добро и лошо с колегите, много трудни моменти, надявам се си спомням за добро. Благодаря и на журналистите, защото през всички тези години сме работили добре и когато ние имаме празник имате и вие", заяви Иванов на тръгване от МВР.

Той заяви, че напуска министерството с високо вдигната глава и всичките му действия са били за върховенството на закона и опазване живота и здравето на българските граждани. 

Иванов заяви, че не е скрил и още в първия ден е посрещнал новия министър още на входа на сградата. "22 години от живота ми минаха в МВР и никога не съм си представял, че така ще приключат", заяви още Иванов.

"Когато ме избраха , имаше консултации с президент, с премиер, а сега с никой", каза още Иванов. По думите му той е разбрал за отстраняването си от медиите. 

"Главният секретар се освобождава с указ на президента. Никой не ме е търсил в петък вечерта, освен до момента, в който бях запознат с указа на президента. Никой не ме пита ти какво направи, защо направи и така нататък. Не си подавам оставката, защото бяга човек, който е гузен. Не вярвам, че съм сбъркал нещо", бе категоричен Иванов. 

По думите му, има наказани полицаи за прекомерно насилие по време на протестите от миналото лято. Иванов обаче отказа да влиза в подробности. Наказанията са дошли в резултат на проверки. 

"Българските полицаи не пазят дадена партия или политици, а институциите. Многократно на тези протести съм говорил, бях публично изслушван.

За мен всичко беше перфектно организирано, колегите се справиха отлично и поемам цялата отговорност, но да ме отстраняват заради социологически проучвани и полицейско насилие - извинявам се", заяви Иванов.

Той уточни, че също е искал мотивите за неговото отстраняване, което е било в петък след работно време. 

Иванов заяви, че не е мислил да си търси правата в съда на този етап. 

"Не съм обиден от това, че съм махнат. Всеки, който поеме поста главен секретар му е ясно, че не може да се пенсионира на този пост.

Тази длъжност е създадена, за да има ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство", допълни още Ивайло Иванов и уточни, че през живота си за първи път е имал среща с политици, когато е станал директор на СДВР. 

Иванов запита, че сега вече е свободен гражданин и в знак на протест, ако тръгне да замеря сградите с яйца или хвърля бомби срещу полицаите, какво ще стане?

Няма ръководител в полицията, който да каже на своите подчинени: Бийте! - категоричен е Иванов. Никога не съм получавал указания този да го пребиете, онзи да го пребиете. Ако човек издаде такава заповед, той няма място в МВР, каза още той. 

Какво е казал министър Рашков? Не знам. Той сигурно има информация. Аз за много хора знам много неща, но по никакъв начин законът не ми позволява да действам. Малко ли канали разбихме, малко ли каналджии заловихме? Да има. Има в целия свят. В момента, в който получихме данни сигнализираме и се действа, каза още той. Получили сме упреци за насилие. А знаете ли от колко големи получех упреци, че действахме късно. Те ме питат: Искахте да ни убиете ли? - разкри Иванов. 

Кажете какво да им кажа на тези момчета? - попита Иванов. 

Като съм толкова виновен, защо през тези изминали месеци не ме разследваха и не ми поискаха оставката? - попита още той. 

Иванов заяви, че няма да нападне нито един човек, но отбеляза, че вижда в отстраняването си за реваншизъм на силите на протеста. 

"Обяснявам си моето отстраняване като политическо решение или поръчка от някъде. Ако имаха някакви съмнения можеха да ме питат. Даже да ми бяха поискали оставката", допълни Иванов.

На твърдения направени по-рано от страна на Бойко Рашков, че има полицейски чадър за купуване на гласове, Иванов заяви, че никой не е оспорвал проведения вот. "Как за толкова години никой не дойде при мен за чадъри и подобни, не винаги съм бил главен секретар.

Ако някой нещо е затаил или прикрил, аз няма как да знам всичко", допълни още бившият главен секретар и заяви, че няма идея как полицаите могат да участват в подобна схема.Коментари