Здравният министър с извънредни новини
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Здравният министър с извънредни новини

Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Pfizer, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така че въпросът е решен. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

 


"Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени за следващите две години у нас. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари".

Стойчо Кацаров призова хората да се ваксинират, за да бъде ограничена епидемията. Желанието е да се нормализира ситуацията в страната.

От думите му стана ясно още, че "зелените" коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система.

"Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите", подчерта служебният здравен министър.

"Знам, че има хора които, имат резерви за ваксините, аз самият съм имал резерви, защото много противоречиви информации се чуха, но вече са ваксинирани достатъчен брой и е ясно, че това е единственият начин да се нормализираме", каза още д-р Кацаров.

"Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, допълни той.
На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите", здравният министър отговори:

"Преценихме, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители според конкретните нужди, няма да минава през здравното министерство.

"Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството", каза още д-р Кацаров.

На въпрос дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, той заяви, че това е въпрос, който решава министър-председателят.

"Моят съвет е, че ако самият той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата, това не е необходимо.

Извънредната епидемична обстановка е до края на май. Тези дни трябва да решим. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Данните показват намаление на разпространението на вируса. Това е зимна инфекция. Но има една "но" - заплахата от нов щам.

Засега не е регистриран такъв в България, но малко предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията - те са обвързани с това дали има обявена такава", каза здравният министър.

Той коментира  и дали ще има рокади във властта. "Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който предстои да реша. По-важно е да овладеем кризата и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, ако те не желаят да се спасят”, обясни служебният здравен министър.Коментари