Дядо Йоаникий заклейми нестинарския ритуал
  • 1
  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1

Дядо Йоаникий заклейми нестинарския ритуал

Сливенският митрополит Йоаникий призова миряните да не се увличат по култове и да не се включват в нестинарски сборища в изявление, публикувано на интернет страницата на митрополията.

Поводът за призива му са мероприятията в с. Българи, община Царево, известни като нестинарство. Те са свързани с празника на Св. св. Константин и Елена, който отбелязваме днес. По време на танца се чували "заклинателни подвиквания, а иконите на св. Константин и майка му св. Елена се тръскат и накланят надолу, защото така се преобръщат надолу не само техните ликове, но и светият Кръст, който те държат", се казва в обръщението.

Йоаникий призовава още хората да не се увличат по култове, "които са в разрез със здравия разум, със здравите ни национални и духовни традиции". 

Ето какво написа Йоаникий в обръщението си към миряните:

Обични в Христа чеда на Богударуваната ни Сливенска епархия,

Във връзка с ежегодно провеждащите се мероприятия в с. Българи, община Царево, известни като “нестинарство“, свързани с празника на Светите равноапостолни Константин и Елена, изпълняваме своя архипастирски дълг за просвещаване и утвърждаване на всички наши епархиоти в чистото изповедание на светата и спасителна православна вяра. Това ни повелява сам Господ Иисус Христос: „идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал“ (Мат. 28:19-20).

Синът Божий ни е заръчал да почитаме Светата Троица, да светим Божието име, да се събираме в общо моление по време на св. Литургия и на всички останали църковни богослужения. Бог ни заповядва така също да се доближаваме до Него и да се съчетаваме с Него чрез участието ни в благодатните църковни тайнства: Кръщение, Миропомазване, Покаяние, Причастие, Свещенство, Брак и Елеосвещение. Също толкова важно е Господнето наставление за полезността от послушанието на вярващите към духовната йерархия, която е приемница на апостолския авторитет. Спасителят казва на Своите апостоли: „Който вас слуша. Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята“ (Лука 10:16). Великият Архиерей Христос Господ дава духовна власт не на всичките Си последователи, а само на Своите апостоли и чрез тях – на ръкоположените от техните приемници православни духовници. Следователно и днес това апостолско приемство и духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството. Затова със същата поверена ни от Христа духовна власт във връзка с грешната нестинарска мистика ви призоваваме за следното:

Почитайте Бога и светете Неговото име, а не Го подменяйте с поклонение пред лукавия. Искайки да хули Бога и в това кощунство да направи съучастници и нас, той се прикрива в нестинарските ритуали зад християнски символи, зад името на св. Константин, както някога се всели в змията, за да не бъде разкрит от нашите прародители Адам и Ева.

Срещайте се за обща молитва към Твореца на всичко видимо и невидимо, а не за зрелища, които не принасят никому полза, а твърде много вредят.

Събирайте се в православните ни храмове за богослужение, а не по поляни – за огнепоклонство, което Бог забранява така: „не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, магьосник, омайник, ни който извиква духове“ (Второзаконие 18:10-11). и още: „Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света“ (1 Йоан. 4:1).

Различавайте духовете, различавайте и огньовете: на Велика събота благодатен огън пада на Божи гроб от небето, за да ни засвидетелства Христовото Възкресение. Докато нестинарският огън е веществен, запален е с подръчни средства от човеци. Запалването и газенето му има за цел да обвие с ореол на „святост“ нестинарите, а не да възхвали Бога, нито Неговите истински светии – благоверните и равноапостолни Константин и Елена.

Нека с трепет да проявяваме духовно послушание пред Бога и Неговата Църква, в която всички сме кръстени, за да растем в добродетелност, благоприличие и благочестие. В православния храм кротко грее църковната свещ и ни напомня, че така трябва да свети и нашата молитва – тихо и свято. Колко е далеч нейният пламък от жаравата на нестинарския огън… Колко е различна подредената свещица от червените въглени, които нестинарите хвърлят безпорядъчно във въздуха…

Участвайте благодатно и кротко в седемте църковни тайнства, които са учредени от Господ Иисус Христос за наше изцеление, освещение и спасение. Не участвайте в бесовски танци и огнени церемонии, в които се „ахка“ и „въхка“, изпада се в транс и обсебеност от тъмни духове. Стойте добре пред Господа, бдете върху себе си и се молете, а не се оставяйте да ви привличат с шаманското биене на нестинарския тъпан и с лукавите извивки на нестинарската гайда. Нестинарството използва нашата любов към българския фолклор, за да прикрие демоничния си характер и да ни завладее чрез ритъма и музиката.

Хипнотичният нестинарски танц е противоположност на православната молитва по време на която молещите се християни се извисяват до живо общение с Бога. В Православната Църква кадим благоуханно кадило на Господа, докато в нестинарските церемонии се кади на дявола, защото те се вършат нецърковно, без архиерейско благословение, без Божията благодат. В техния център е огънят, а не Господ; жаравата, а не Кръстът; пепелта, а не Христос, Който е Светлината на света.

Скъпи в Господа братя и сестри,

Почитайте светиите като им се молите чинно и смирено. Не се включвайте в нестинарски сборища, по време на които се чуват заклинателни подвиквания, а иконите на св. Константин и майка му св. Елена се тръскат и накланят надолу, защото така се преобръщат надолу не само техните ликове, но и светият Кръст, който те държат. Тези славни и царствени светии са се борили срещу езичеството със силата на Христовия Кръст, за да имаме ние истински път на спасение, а не за да се увличаме от отколешните заблуди на езическите народи – обожествяване на огъня, култ към слънцето и водата, магии, предричане и факирство.

Възлюбени чеда на Сливенска епархия,

Всяка човешка душа е скъпа и многоценна. А врагът на нашето спасение всячески търси да подменя истината, да имитира църковност, та да погуби, ако може, дори и вярващите. Господ ни предупреждава за това така: „пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, … и ще прелъстят мнозина…, ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните“ (Мат. 24:4-5, 24).

Затова нека не се увличаме по култове, които са в разрез със здравия разум, със здравите ни национални и духовни традиции. Но всячески да се стремим да угодим на Господа и с чиста съвест да се възрадваме на Христовото Възкресение и да съучастваме в Неговата победа! Амин.

Коментари

Фридрих

22 May, 2021 18:59

Дядо Йоаникий, ти си много н*а*г*ъ*л и въобще не зачиташ правото на другите хора за свое вярване. Един вид ти не зачиташ правото на вероизповедание. Нестинарите само са в помощ на църквата, за да има все некой да ви вярва задето от 30 години нищо не направихте да се спре това което се случва по време на прехода.

Отговори

Омни

22 May, 2021 18:58

Дядо Йоаникий, ти си много н*а*г*ъ*л и въобще не зачиташ правото на другите хора за свое вярване. Един вид ти не зачиташ правото на вероизповедание. Нестинарите само са в помощ на църквата, за да има все некой да ви вярва задето от 30 години нищо не направихте да се спре това което се случва по време на прехода.

Отговори