Държавата разполага с 8 милиарда лева
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Държавата разполага с 8 милиарда лева

По сметките България разполага с малко над 8 млрд. лева. В единната сметка на Министерството на финансите има малко над 2 млрд. лева. Това каза в предаването "120 минути" по bTV служебният министър на финансите Асен Василев.

В момента изпълняваме бюджета така, както е заложен. Приходната част се изпълнява точно, разходната част също трябва да се изпълнява в зададените параметри.

 


Проблемът в разходната част е, че когато е имало непредвидени разходи, каквито до май месец е имало доста, те се правят за сметка на други разходи, заяви Василев.

 

Няма да има проблем да останем в рамките на дефицита, който е бюджетиран. Това не означава, че не трябва да се направи актуализация на бюджета.

Още първия ден, когато приемах поста, казах на г-н Ананиев, че е необходимо да се направи актуализация.

Нуждата от актуализация не идва от това, че нарушен балансът между приходите и разходите, а защото някои разходи, като например добавките от 50 лева за пенсионерите не са заложени в бюджета, а средствата от тях се вземат от парите за други министерства, посочи финансовият министър.

Той каза, че на база на проверките на фирмите очаква значителен ръст на приходите в хазната до края на годината.

По думите на Асен Василев фирми с натрупани големи данъчни задължения вече търсят Националната агенция за приходите, за да им бъде изготвена програма за погасяване на дълговете към хазната.

За мен е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40-50 млн. лева. За да се стигне до такова голямо натрупване или не е имало реакция на НАП или тази реакция е била затрудена от някого, отбеляза министърът на финансите. 

Проверяват се фирмите с касова наличност над 100 000 лева. Установено е, че 13 000 фирми с над 100 000 лева. Общата касова наличност на тези фирми е около 4 млрд. лева, уточни Асен Василев. Той съобщи, че например фирма, която се занимава със земекопна дейност, държи в каса над 32 млн. лева. 

Опитваме се да преориентираме методологията, с която работят НАП и Агенция "Митници". Трябва да отидем там, където са потенциалните големи щети за бюджета, а не да гоним фризьорските салони, подчерта финансовият министър.

За мен е силно притеснително, че във всички нива и всички системи има течове.

Или правилата са направени така, или държавата е имитирала дейност - да не гони големите фирми, а да гони фризьорските салони. Същото нещо се видя в Българската банка за развитие, същото нещо се видя и в енергетиката, коментира Василев.

Искаме държавата да си влезе на мястото, да събира приходите в хазната и целият този ресурс да се харрчи ефективно, каза още министърът на финанситеКоментари