Супермодерна руска система е поразила родният МиГ-29?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Супермодерна руска система е поразила родният МиГ-29?

Руски системи за радиоелектронна борба най-вероятно са причина за дезориентацията на издирвания пилот Валентин Терзиев и последвалото падане на изтребителя МиГ 29 в Черно море, предположи пред Lupa.bg експертът по национална сигурност Иво Атанасов.

„Дезориентацията може да е постигната чрез супермодерната система „Мурманск БМ“, която прихваща на 5 000 км и е разположена в Севастопол на полуостров Крим през 2019 г. или пък на „Красуха-4“, чийто обхват на действие е 300 км и е в Калининград. Втората система беше използвана при нападенията в Сирия и Крим“, обясни Атанасов.

„Мурманск БМ“ и на „Красуха-4“ те правят глух и сляп, губиш връзка с базите и оставаш без навигация. От изпратения импулс не остават следи, както от ракети и снаряди “, изброи последствията от прилагането им експертът.

„Факт е, че втори месец Русия пречи на ученията на НАТО. На 28 февруари американският разрушител "Доналд Кук" бе принуден на напусне от руската фрегата „Адмирал Есен“ акваторията на Черно море. Изтребител Су-27 на ВВС и ПВО на Южния военен окръг на Руската федерация пък ескортира над Черно море два тактически самолета „Мираж 2000“ и самолет-цистерна С-135 на френските ВВС“, припомни Атанасов.

Има доста неизвестни по отношение на инцидента от 9 юни. Не е ясно имало ли е втори самолет при нощното учение край Шабла. Не е изключено случаят да е идентичен с този от 14 май т.г. в Полша, когато оръдие ГШ 30-1, който е бил на борда и на падналия вчера самолет, е стреляло по полския МиГ29. От стрелбата машината е била тотално повредена, но пилотът е успял да я приземи.

„За да се разбере, какво точно е станало на 9 юни, трябва да се изясни дали наземните системи на ПВО са извършвали стрелба, когато Валентин Терзиев е изпълнявал задачата си. Със сигурност инцидентът не се дължи на техническа грешка, тъй като МиГ 29 е с два двигателя и щеше да продължи мисията си“, убеден е експертът.

Председателят на УС на Фондация "Български ВВС ген. Спас Спасов предупреди, че само опитни пилоти могат да изпълняват нощни стрелби над море. „Това е връх в подготовката. Изисква се зад гърба си да имат часове. Подготовката на пилота, за да изпълни тези стрелби включва тренировки на земя при възникване на особена ситуация. Но се иска и време за часове във въздуха. Това, което липса сега на нашите пилоти от години, е да стоят във въздуха. Това води до компромиси в подготовката“, категоричен е ген. Спасов и допълни, че летателните часове на пилотите са малко заради логистиката.

Не е тайна, че МиГ-29 е на повече от 30 години. През годините тези самолети имаха проблем с ремонта, осигуряването на резервни части и поддръжката. През 2017 година се стигна дотам, че пилоти от авиобазата "Граф Игнатиево" отказаха да летят при лошо време.

През 2014 година стана ясно, че ресурсът на МиГ-29 изтича поради липса на ремонт и резервни части. До 2016 година бяха останали между 2 и 4 самолета, годни да летят.

Самолетите са поддържани с практика, известна като "канибализъм" - части от нелетящи машини биват слагани на летящи. Нальотът на летците е крайно недостатъчен - три пъти по-малко от годишните стандарти, установени от НАТО. Животът на самолетите изтича, образно казано, докъм 2030 година.

 

Коментари