Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Ливан изпитва затруднения с голям недостиг на медицински консумативи и гориво, оставяйки шофьорите да висят с часове на опашки по бензиностанциите в цялата страна, на фона на задълбочаваща се икономическа криза, информира ДПА.

Улиците на Ливан днес бяха блокирани от дълги опашки от превозни средства, докато шофьорите чакаха да заредят колите си, като всяка от тях има право на само 10 литра бензин.

 

Опашките от автомобили причиняваха множество задръствания и от време на време се разразяваше хаос, докато шофьорите се блъскаха, за да получат своята порция гориво, казаха очевидци.

Преживявайки най-тежката си икономическа криза от края на 15-годишната си гражданска война през 1990 г., Ливан страда от недостиг на валутни резерви, необходими за внос на основни стоки.

Експерти предупредиха, че недостигът на гориво може да доведе до пълен срив на електрозахранването в Ливан и да предизвика прекъсване на интернет в близко бъдеще.

Междувременно официални лица в здравеопазването изразиха опасения относно острия недостиг на лекарства и други консумативи.

Председателят на Бейрутския синдикат на лекарите Шараф Абу Шараф каза пред ДПА, че спешно необходимите консумативи са на изчерпване.

"Ситуацията е много трудна. Всички болници извършват само спешни операции в момента", каза той.

Днес аптеките в цялата страна започнаха двудневна стачка, протестирайки за недостига на лекарства.

Според Световната банка Ливан страда от една от най-тежките икономически кризи в света от повече от 150 години.

Ливанският паунд е загубил около 90% от стойността си спрямо долара от 2019 г. насам.

Страната е подложена на натиск от международни финансови институции да въведе икономически реформи и да действа срещу корупцията на фона на политическа безизходица за съставянето на ново правителство.Коментари