Адът на Бали блокира десетки наши сънародници
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Адът на Бали блокира десетки наши сънародници

Дим от пепел на височина 3400 метра се издига над известния с райските си плажове остров Бали, който е любимо място за почивка на заможните туристи, включително тези от България. Официално малко над десет са сънародницте ни в екзотичния остров, а неофициално поне петдесет.

Днес предупреждението за опасността за повторно изригване на вулкана Агунг като вчера беше повишено до максимална степен.

Във връзка с бедствието с разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в посолството на Република България в Индонезия е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на български граждани при нужда, съобщиха от МВнР.

Едновременно с това на втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС, където те могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита.

Българите които са на почивка на острова, са се свързали с мисията ни в Джакарта, за да информират за местонахождението си. Те се намират далеч от зоната на вулкана и са в безопасност в хотела, в който са отседнали. Реално обаче са блокирани за неопределено време.

Индонезийските власти разшириха зоната на евакуация около вулкана до 10 километра и затвориха летището на острова, тъй като димът от кратера прави полетите над острова рискови. Освен летището на Бали е затворено това и на съседния остров Ломбок.

Вече 140 000 души са евакуирани, но около 25 000 хиляди туристи могат да останат блокирани на острова.

Вулканът се събуди преди няколко месеца, но през октомври предупреждението за опасност беше намалено и хората започнаха да се връщат в района.

В момента от кратера му се издига огромен стълб от пепел, вечер се вижда огнено сияние, а гърмежите от нарастващата активност могат да се чуят на 12 километра около него. Не е сигурно дали ще последва изригване, нито колко силно ще е то.

Въпреки това Националният борд за управление при бедствия в Индонезия повдигна степента на тревога до най-високото четвърто ниво.

 

Г. ГеоргиевКоментари