Невиждана човешка трагедия в Димитровград
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Невиждана човешка трагедия в Димитровград

31-годишният таксиметров шофьор от Димитровград Петър Петров изчезна на 3 март 2004-а. Близките му го обявиха за издирване на 5-и същия месец.

 


На 26 март пазарджиклията Красимир Шопов гостувал на приятелката си в димитровградското село Брод. Там забелязал трупа на Петров в река Марица. Тялото било закачено на пън и се наложило от водата да го вадят пожарникари с каик, припомня "Марица".

В деня на погребението Павел, синът на убития таксиджия, раздаваше цветя на събралите се. "За да посрещнем тате, като си дойде", обясняваше малчуганът, без да подозира какво всъщност се е случило. После се зададе черната катафалка.

"Тате си идва!" вика малкият Павко и се втурва към автомобила. Миг след това момченцето вече разбира, че повече няма да види баща си, и също се облива в сълзи. Служител на агенцията и двама от колегите на Петров изнасят затворения ковчег и го поставят на стойки край стената на блока.

По време на опелото Делян Пеев, ортак на Петър с таксито, държи голяма свещ и рони сълзи над ковчега. 14 дни след това трагично описание  - на 9 април 2004 г., Пеев направя самопризнания, че е убил приятеля си с тесла.

Кръвопролитието се разиграло в деляновото мазе, под апартамента му в блок на централния димитровградски булевард "Г. С. Раковски".

"Преди да проговори, той беше разпитван 8 часа от следовател, психолози от института на МВР, спецполицаи от отдел Тежки престъпления срещу личността и криминалисти от местното РПУ. Убиецът и жертвата се познавали от 4 години. Освен че карали едно такси, двамата се въртели на смени и при разноса на колбаси из магазините", припомниха си полицаи.

Няколко дни по-късно той отведе криминалистите и следователите до язовир между минералбанските села Спахиево и Сираково. Във водоема бе намерена  теслата, станала оръжие на престъплението.

В пространните си обяснения, дадени по-късно пред съда, Пеев заявил, че Петров го е нападнал пръв в мазето му. Според показанията на подсъдимия, инцидентът там се разиграл, след като двамата свалили стара пералня от деляновия апартамент.

"На партера Петър блъсна пералнята нарочно в крака ми. Казах му: "Леко, ще ме убиеш", а той отвърна: "Няма ти нищо, голяма работа, какво като те убия!?". След като поставихме товара си в мазето, Петър ме попита за жена си: Ти тая мойта к..а  е..л ли си я?

Отвърнах му, че говори глупости. После ме заболя удареният крак. Наведох се и той ме блъсна", обяснил Пеев.

След това, според твърденията му, Делян вдигнал глава и видял как Петров замахва с кол към него.

"Дървото се стовари върху рамото ми и аз паднах. Той тръгна срещу мене и рече: "Сега ще те убия!". По израза на лицето му си личеше, че намеренията му са сериозни, не го бях виждал досега такъв", разказа подсъдимият пред Темида. После той заявил, че посегнал към първия му попаднал предмет, който се оказал тесла.

"Нямах намерение да го убивам, исках просто да се предпазя, със стиснати очи замахнах да отбия удара, после замахнах още веднъж и дръжката ми се изплъзна от ръцете", е версията на Пеев. Той обяснил още, че успял да извади забитото сечиво в черепа на издъхналата си жертва след два опита.

Оставил теслата върху изстиващото тяло на ортака си и се качил в таксито. Там решил  да се обади в полицията. В същото време диспечерката го потърсила по станцията за поръчка и убиецът не се престрашил да отиде до Районното, за да се предаде.

"Когато тръгнах, шумът от мотора взе да ме успокоява и не отидох в полицията", твърди Делян. Той возил клиенти до 22 ч. Тогава от Петровия телефон с включен KLIR, за да прикрие номера, набрал балдъзата на убития. Усилил музиката в колата и така държал отворено около минута, без да каже нищо в слушалката. След като набрал и своя номер от GSM-a на жертвата, Пеев се върнал в мазето.

"Трупът си беше в същата поза, в която го оставих. Покрай врата беше почнала да се образува доста голяма локва кръв", разказва убиецът. Около 2 часа на 4 март младият таксиджия взел няколко празни чувала, постлал ги в таксито и огледал дали не се движат хора по булеварда. После извлякъл трупа и го натоварил в багажника на жълтия мерцедес.

След това се опитал да се свърже с баща си за съвет, но се скарали и Пеев не споделил какво е извършил.

"Надявах се някой да открие трупа в оставената пред блока кола, за да си призная", сподели през 2005 г. пред съда 27-годишният  Делян. Докато тялото на Петров било в багажника, Пеев разнасял колбаси по магазините с буса на жертвата. След като се върнал от разноса, взел таксито и отишъл до пиацата. "Спомням си, че говорихме с него тогава.

Сега ми се изправят косите, като си помисля, че Петьо е лежал в багажника", споделя колега на двамата ортаци от фирмата за таксиметрови превози.

Към 20 часа Пеев отишъл на брега край река Марица, близо до с. Брод, и там изхвърлил тялото на ортака си.

"Трупът продължи да плува известно време и изведнъж потъна", пресъздаде зловещата картина подсъдимият. Той отново се върнал в мазето и измил кръвта с вода. Няколко дни по-късно забелязал, че между фугите по плочките на чешмата имало засъхнала кръв, която замазал с нов слой цимент.

Делян обаче не успя да обясни какъв мотив е имал Петър, за да му налети. "Щеше да ме убие, познах го по изражението на лицето му", рече на няколко пъти в съдебната зала Пеев. Там той отрече да е имал интимни взаимоотношения със съпругата на жертвата.

Смотолеви за някакви проблеми, които Петър приживе имал с полицията. Делян хем твърдеше, че с ортака си не са се карали, хем обясняваше, че от около месец преди убийството Петров се бил променил и постоянно го навиквал.

Преди да бъде пробита изградената защитна версия на извършителя, съмненията на специалистите, че той крие нещо, се засилиха и от направения тест с детектор на лъжата. Пеев се сринал психически при разпитите. Извършеното от него не му е давало мира и е искал да сподели с някого, смятат психолози. Според запознати той осъзнавал какво върши, докато е сечал Петров.

След признанията си обаче вероятно изпаднал в криза и взел да се държи неадекватно, отправяйки сексуални покани към една от следователките. Делян отказал да го защитава адвокат и често прибавял, че е виновен.

"Неговата версия за случилото се, че Петър го нападнал пръв, потвърждава най-вероятната хипотеза, че в случая е замесена жена", коментират специалисти. Те смятат още, че младият димитровградчанин можеше и да не бъде изправен пред Темида, ако не се беше разприказвал сам.Коментари