Кирил Петков против приватизацията на ББР
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на "Има такъв народ". Това заяви пред bTV минисърът на иктономиката Кирил Петков, след като по-рано днес стана ясно, че от партията на Слави Трифонов са поканили трима служебни министри да се присъединят към проектокабинета им, но те са отказали. Става въпрос за министъра на финансите Асен Василев, министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на образованието проф. Николай Денков.

Той посочи, че според него икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия.

Когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата, обясни Петков и допълни, че на Асен Василев е бил предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. По тази причина те са решили, че е по-добре да бъде човек от екипа на ИТН, тъй като очевидно имат различна визия за част от идеите.


По негови думи министерството на финансите и министерството на икономиката вървят ръка за ръка, защото "не може един министър на икономиката да си измисля някакви стратегии, без да са финансирани от бюджета".

"Нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилният, или няма да пречим. Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции", категоричен бе Петков.

Относно идеята на ИТН Българската банка да развитие да се приватизира, той заяви, че според него е хубаво тази банка да съществува, но като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новият професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании.

"Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество", коментира Петков. Той изрази мнение, че е много добре да имаме такъв инструмент.Коментари