Ето алтернативните пътища към любимото море
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Ето алтернативните пътища към любимото море

Три са основните алтернативни маршрути, които заобикалят обичайния през активния сезон увеличен трафик към Черноморието.

Макар и цялата магистрала "Тракия" да е вече пусната в експлоатация, трафикът към южните курорти остава интензивен.

Затова експертите по пътна безопасност препоръчват алтернативните маршрути, които на практика пестят време и нерви, а и се оказват по-сигурни.

Най-натоварено е движението до към 20 часа в петък и неделя, когато уикенд туристите се изтеглят към вътрешността на страната. Въпреки че сме в разгара на сезона, продължават и пътните ремонти на места, което допълнително натоварва движението и не рядко напълно парализира трафика.

Започваме от магистрала "Тракия", където от края на миналата година се извършваше основна реконструкция на 50-километров участък между Чирпан и Стара Загора. Преди седмица трасето в посока Бургас бе пуснато, а дни по-късно и това в посока София бе отпушено.

Независимо от това обаче движението по магистралата, особено в периода юли – август, е едно от най-интензивните в страната. Причината е, че освен отпускари, към и от морето по нея пътуват и много гастарбайтери, идващи от Западна Европа към Турция.

Затова добър вариант е Подбалканският път. Той е в доста добро състояние като цяло, слабо натоварен и ако не бързаме да стигнем за 4 часа до Бургас, пътуваме спокойно и без нерви за около 6 часа. Алтернативите, които предлага в северна посока за Слънчев бряг и Созопол, също избягват влизането в Бургас. За най-големия ни курорт може да се използва отклонението през Карнобат, Миролюбово и Каблешково, така избягваме тапите в Бургас и достигаме до Радва, Несебър и Слънчев бряг. Пътят е и една от алтернативите за Северното Черноморие през Дюлинския проход за Варна.

На юг към Созопол, Приморско и Китен пък вариантът е да се отклоним през Камено, Братово, кв „Горно Езерово“, жк „Меден рудник" и пътен възел "Юг" на изхода на Бургас. Допълнително избягване на тапата, ако отиваме по на юг от Созопол, е вариантът през Крайморие, Маринка, Ново Паничарево, Ясна поляна и излизаме директно на Приморско към Китен и Лозенец, пише "Монитор".

Алтернативен маршрут на магистрала „Хемус“ в посока Монтана и Видин е проходът Петрохан и пътят през Искърското дефиле. И двете трасета са основно реновирани, с нов асфалт и не така натоварени. Забранено е и движението на тирове, което допълнително улеснява шофьорите.

По „Хемус“ в посока Варна обаче алтернативата е през прохода Витиня. Дългият ремонт на тунела под едноименния проход приключи, но от 27 май се затвори за движение тръбата на тунел "Ечемишка" в посока София. Движението е двупосочно в другата тръба, което предизвиква огромни тапи, особено през уикендите. Затова алтернатива е старият път през прохода Витиня.

От АПИ са се погрижили и са изкърпили огромните ями, които зееха там, и сега трасето е сравнително добро за преминаване с автомобил. Разбира се, ако искате да избегнете този вариант, има и алтернативен през вече споменатия Подбалкански път или магистрала „Тракия“ и отклоняване през Рижкия проход за Шумен и Варна. Този вариант също не е никак лош, но нека се има предвид, че през този проход се движат много тежкотоварни камиони. Въпреки че не е така натоварен, както, да речем, Хаинбоаз.

Третият алтернативен маршрут вече отвежда в южна посока и води към Гърция и Бяло море. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е самата магистрала „Струма“. За съжаление тя е построена върху старото трасе на главния път Е-79 и там вариантите за заобикаляне на тапите са малко, но пък като цяло е нова магистрала и по нея това лято не се извършват ремонти.

Освен във вътрешността на страната движението по граничните пунктове също може да се облекчи откъм чакане с часове. За Гърция идеален вариант е ГКПП „Илинден – Екзохи“, който неотдавна отново отвори за леки автомобили. Пътят е с повечко завои, но не е така натоварен, както е при ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“.

За Сърбия идеален вариант да заобиколим ГКПП „Калотина“ с всички чакащи там гастарбайтери е ГКПП „Стрезимировци“ или ГКПП „Връшка чука“. Вярно е, че се удължава разстоянието до Ниш с около 100 км, но пък се пести 4-5 часа чакане.

За Турция вариантите да се избегне ГКПП „Капитан Андреево“ са през ГКПП „Лесово“ за идващите от София и ГКПП „Малко Търново“ за идващите от Варна и Бургас. Като цяло на по-малките пунктове трафикът е значително по-слаб и се минава понякога и за броени минути.

Тръгвайте в 4 часа сутринта

Най-добрият вариант за пътуване към морето е да станете рано и да потеглите към 4 часа сутринта. Експертите по пътна безопасност съветват, че това е най-оптималният час, в който организмът е в кондиция. Освен това трафикът по пътищата е най-слаб. Липсват включително и тежкотоварни камиони, защото шофьорите им предпочитат в този час да отдъхват и потеглят около 6 часа сутрин. Отделно в летните горещини температурите са най-ниски в този час и допълнително облекчават пътуването.Коментари