Христо Иванов не остана длъжен на ИТН
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Христо Иванов не остана длъжен на ИТН

Христо Иванов от "Демократична България" отговори на Тошко Йорданов, който по-рано днес обвини партията, че има претенции за властови позиции.

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДБ.

По думите му, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН. 

"На нито един от трите въпроса не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти", допълни Иванов. 

"Какво значи да се откажем от Асен Василев, в какъв смисъл, какви обвинения. Избрахме тези трима министри, защото има много голямо обществено одобрение и се борят срещу непорочните практики. Чакаме ИТН за следващия им ход. Все още не сме се отказали да ги подкрепим", заяви Иванов.

"Очакваме, за да проявим отговорно отношение да се видим на среща с тях", допълни той.

По-рано днес зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов изнесе скандални факти за лансирания от ДБ служебен министър Асен Василев. Ето какво каза Йорданов:

"Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев.

Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата."

Мълчания по разразилия се скандал засега запазва президентът Радев, който назначи Асен Василев за служебен министър, а вчера отново подкани преговарящите партии по-бързо да съставят кабинет.Коментари