Пирует за финансовия бонус на медиците
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Пирует за финансовия бонус на медиците

Министерство на здравеопазването с уточнения за определяне на размера на сумите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати за работещите в Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) по време на обявеното извънредно положение заради постъпили запитвания от служители на ЦСМП относно правилата за определяне на размер на сумите, заплащани от Министерството на здравеопазването.

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия.

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

От министерството дават и пример:

След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

Размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца, уточняват от ведомството.



Коментари

Санитар

2 авг, 2021 22:38

А честно ли е, за един от работен месец да имате примерно 2ма болни от Ковид и да вземете 1000лв на пълен график, а тези които са в Ковид отделението, сестри, санитари, доктори, при всекидневен контакт на пълен месец, пак да взимат 1000 лв??? При вас какво е, закарали с линейката и предали в отделение за Ковид... А в отделението тези болни се обгрижват по 24 часа, с гащеризоните, маските, ръкавиците, не можеш да излезеш да се изпикаеш, толкова работа има! Това честно ли е?!

Отговори

Пич

30 юли, 2021 8:32

Правилно точно. Ходештите касички. Кават че така е правилно.

Отговори

Сия Механджийска

30 юли, 2021 7:15

Срамна работа.Творците на тази заповед никога не са работили в ЦСМП и нямат никаква представа с какво се сблъскваме.Безсрамие.

Отговори