ДПС представи в Айтос икономическият потенциал за новия програмен период
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

ДПС представи в Айтос икономическият потенциал за новия програмен период

Подобряване на икономическата среда и икономическия потенциал на страната ще е фокусът на изпълнението на всички програми с европейско финансиране за новия програмен период. Това заяви днес евродепутатът Атидже Алиева- Вели в Айтос на широка партийна сбирка на ДПС. В присъстието на досегашните народни представители Севим Али и Ешереф Ешереф, както и на кмета на Община Руен Исмаил Осман. Ето и част от акцентите, че и ангажиментите към обикновените хора, бизнеса и местните власти:

По време на разговора Вели запозна представителите на бизнеса с финансовите ресурси по програмите, начините за директно подпомагане на малки и средни предприятия, както и с възможността представители на икономическия сектор да участват в оценката и преселектирането на мерките, които ще бъдат изпълнявани с европейски средства на територията на страната. 

Националният план за възстановяване и устойчивост също е вариант за подпомагане и от ДПС увериха, че ще бъдат "мост"- в обществена полза, за да може средствата да отидат по предназначение.

Бизнесът ще има голяма роля и при изпълнението на интегрираните териториални инвестиции, които са важен елемент от новата Програма „Развитие на регионите“. Освен това във всеки от 6-те регионални съвета за развитие има представители на икономическите среди и така те ще имат възможността да участват в структурирането, оценяването и преселектиране на мерките, които ще бъдат изпълнявани на дадена територия. Целта е да бъдат подкрепени и реализирани най-приоритетните и важни инвестиции, които да доведат до икономическо развитие на съответния регион за постигане на по-висок стандарт на живот на хората там.

Обърнато бе специално внимание и на възможностите за изпълнение на проекти по линия на селското стопанство, както и на трансграничното сътрудничество. Тъй като те са важен инструмент на регионалната политика. Тя отчете, че в новия програмен период ще има възможност малкият и среден бизнес да бъде финансиран с директни инвестиции чрез т.нар. Фонд за малки проекти. Това е структура, която ще има възможност да  управлява средства от трансграничните програми конкретно, под формата на грантово финансиране директно към микро, малки и средни предприятия. Ще се подкрепят проекти, които биха довели до икономически тласък в пограничните райони, конкурентоспособност, енергийна ефективност, както и мерки за кръгова икономика.

В рамките на срещата беше договорено да се създаде регулярен механизъм за провеждането на консултативни срещи, които да допринесат за по-ефективното и прозрачно изпълнение на мерките.

 

ЮниконбгКоментари

Пич

22 сеп, 2021 20:52

Тия измамници

Отговори