България тръпне: Ердоган поиска официално ревизия на Лозанския договор
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 5

България тръпне: Ердоган поиска официално ревизия на Лозанския договор

Днес турския президент Реджеб Ердоган отива в Гърция на историческо двудневно посещение и ще проведе интригуващи срещи с висшите държавници на тази страна. Предварително Ердоган вече е анонсирал пред най- близкото си обкръжение, че ще посика "актуализация" или още ревизия на прост български език на Лозанския договор от 1923 година. Той много точно очертава границите на Балканите след разпада на Османската империя.

По оста Гърция- Турция става въпрос за териотриални претенции от турската държава по посока гръцки острови и морска територия, които не се признават официално за Анкара. Не рядко въздушното пространство над Гърция бива "форсирано" и нарушавано от източната съседка. Алексис Ципрас неколкократно заяви, че договорите са за това, да се зачитат, включително и Лозанския. Има ли риск обаче и за България? Защото днес е Гърция, а утре може да сме ние.

Според професор Божидар Димитров, България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори официално пред всички балкански държави Лозанския договор.

"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе", цитиран от международните информационни агенции.

По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв. км.

"С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. Разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи - Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран", коментира пред неотдавна пред Дарик проф. Димитров.

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал.


"Но аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция" поясни бившия вече шеф на НИМ.

Както е известно преди години професора поиска пък да бъде спазен Ангорския договор, който изобщо не е от полза за Турция спрямо България. Няколко дни след изказването си за финансови компенсации в конкретен размер, Димитров се прости с министерстия си пост при мистериозни обстоятелства.

 

Г. Георгиев

Коментари