Скандалът с незаконните турски учебници в Шуменско се развихря
  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 2

Скандалът с незаконните турски учебници в Шуменско се развихря

Директорите на учебните заведения в Шуменско, където се изучава ударно предмета: майчин език по турски излязоха със скандално изявление. То заостря вниманието и то много. Категорични са, че не са заявявали нови учебни помагала и учебници за обучение в началния и основния курс. Както нашия сайт пръв съобщи преди месец, прясната партида бе складирана в клубове на ДПС и приготвена за раздаване в мистериозни учебни заведения и медресета. Съдържанието на учебниците е неясно. Нещо повече. Това се оказа, че не е съобразено и стиковано с просветното министерство като това потвърди неотдавна самия министър Красимир Вълчев. Той подчерта, че е започнало разследване, чиито резултати не са обяви официално. Вълчев конкретизира, че има одобрени помагала и учебници на майчин език по турски но те са от периода на кабинета "Борисов 2".

Съвсем пресният сайт Uniconbg.com, с много малки изключения, остана самичък в разгласата си за определяната от мнозина провокация на етнически и партиен принцип в иначе възрожденския Шумен. Разгласа която разкрива как чужди агенти образно разиграват просветното министерство. Тя стана възможна благодарение на Вас читателите, а в конкретния случай попадащи в графата "будни" и "истински патриоти, с мисъл за подрастващото поколение и етническата толерантност"!

Скандалното е, че в няма и буква на български в учебниците, а съдържанието което трябва да учат българските деца от турски произход е неясно. А издателите се сочат за агенти и проводници на интересите на Анкара. Трима човека фигурират на корицата Емине Халил- председател на Дружеството учителите по турски език за Северна и Източна България, Фикрие Мехмед- член на същото това дружество и поддръжник на ратифицирането на Европейската харта за регионалните или малцинствените езици на българска територия. Откроява се обаче името на Менент Шукриева. Бивш общински съветник от ДПС - с днешна дата независим в ОбС, както и преподавател по турска филология в шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Председател е на протурското сдужение "БИЗ" у нас.

 

Г. Георгиев 

Коментари