Телефонът на легендата Петко Маринов не спира да звъни
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Телефонът на легендата Петко Маринов не спира да звъни

Великият баскетболист и треньор Петко Маринов има повод да почерпи днес, а телефонът му по наша информация вече загрява здравата от прозвънявания. Легендата има имен ден.

Петко Маринов е роден в Бургас през 1949 година. Започва кариерата си в Ботев /Бургас/, продължава в Академик /Сф/ и най- дълго остава в ЦСКА- отборът на сърцето му и до днес.

"Човек не може да избяга от съдбата си и прекарах 20 години в ЦСКА, 10 от които като играч, почти несменяем. Знаете какъв беше химнът ни с моето име, първият човек, на когото викаха „майстора“. Това са едни от най- хубавите ми години като играч и като треньор," обича да казва 72- годишният Маринов за "армейския" тим.

Като състезател е спечелил четири шампионски титли и пет купи, играл е на два европейски клубни полуфинала. Има над 150 мача в националния отбор. Определян е за най-добър баскетболист на България.

Като треньор печели с ЦСКА три титли и четири купи, веднъж взема отличието с Компакт /Димитровград/. През 2001 г. е назначен за старши треньор на Лукойл Академик. Като наставник на "студентите" печели купата - 2002 и 2003 г., титлата (2003), и трофея от Южната конференция на ФИБА Европа.

Заставайки начело на женския Лукойл Нефтохимик, под негово ръководство отборът печели шампионската титла през 2005 и 2006 година. След двегодишна пауза, възпитаничките на Петко Маринов триумфират с титлата за 2009, и не само тогава. Доминацията на тима се изразява общо с пет шампионски титли и три купи на България. Почетен гражданин е на Бургас.

Петко Маринов е бил и национален селекционер и консултант в националните отбори на България, две години е работил и във Франция.

През последните сезони той продължава да работи, като помага на младите си колеги с ценни съвети. Работата му е своебразен отдушник защото Маринов загуби за отрицателно време много близки хора. Спомина се включително и съпругата му.

Маринов е част от Идеалния отбор на 70- те години в България.

Първият носител е на наградата за Най- етичен треньор в българските първенства на името на Румен Пейчев.

Легендарният спортист е много верен приятел на екипа на Uniconbg.com. Всъщност малцина знаят, че той е завършил с отличие журналистика в СУ и в този смисъл умее да отсява качествените и можещите "другари". Екипът му пожелава здраве, щастие, дълголетие и още много успехи!

 

ЮниконбгКоментари