Скачени съдове ли са "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната"?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Скачени съдове ли са "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната"?

"Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ са скачени съдове, а моделът, който представят, е затворен в определен поколенчески контингент. Това  мнение изрази пред Bulgaria ON AIR социологът Мира Радева.

„Те черпят от едни и същи избиратели. Те зависят едни от други. Имаше очакване при вторите избори „Има такъв народ“ да направи така наречения „ефект на снежната топка". Като заемат позицията на водеща партия, да прилепят към себе си нови избиратели", обясни тя.

По думите й „Има такъв народ“ пропусна шанса си.

„Не знам доколко от партията на Слави Трифонов ще имат претенции да влизат в коалиции. Много изтощителна и нелепа година. Всички сме в губеща позиция, защото нашите „лидери" не се оказаха лидери", посочи социологът.

Според политолога Мария Пиргова „Има такъв народ“ ще остане в съзнанието на много хора като провокатор на съставянето на правителство.

„Ако говорим за изборите и какво ще стане след това, трябва да имаме предвид няколко неща. На първо място - затрудненото гласуване. Вчера разбрахме номерата на партиите, което предпоставя това, че хората трябва да помнят две числа, да набират на два екрана, което ще намали много избирателната активност", прогнозира тя и напомни, че общо 24 кандидат-президентски двойки влизат в битката за „Дондуков" 2.

Мира Радева се съгласи с Мария Пиргова, че със сигурност една голяма част, особено по-възрастните и компютърно неграмотните хора, ще се затруднят.

„Изборите станаха много интересни. Първо, защото имаме за първи път подобен вот. Второ - защото има много оспорвана битка. По отношение на парламентарния вот има нов играч, който е интересен и „разбърква пасиансите", посочи тя. Радева смята, че междуличностната битка ще зададе тон и на партийната.

Пиргова изтъкна, че проблемът на тези избори е, че са се затворили в политическия елит и дистанцията между гражданите и следващия парламент ще стане още по-голяма.

„Партиите станаха по-нестабилни, това води до конфликти. С изявленията на „Има такъв народ“ става ясно, че този парламент ще бъде нестабилен и ще изкара много малко време", категоричен е политологът.

Тя подчерта, че натоварването на президента с много правомощия от страна на партиите, ще се отрази неприятно върху политическата система, особено след изборите.

„Подкрепата на Радев ще му даде силно предимство на изборите. Не очаквам изборите да се решат на първи тур. Най-естествено изглежда балотажът да бъде с проф. Анастас Герджиков. Имаме сериозно количество избиратели, които стоят зад ГЕРБ. На втори тур ще бъде фотофиниш", очаква Мира Радева. Тя се надява бъдещият президент да бъде избран с „чувствително мнозинство“, за да не се оспорва машинният вот.

 

Снимка: Вечерното шоу на Слави Трифонов, 27 март 2020 г. - 7/8 TVКоментари