ЦИК реже още партии и коалиции за неизрядни подписи
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

ЦИК реже още партии и коалиции за неизрядни подписи

От Централната избирателна комисия (ЦИК) поискаха до 15,30 ч днес да получи преписките за регистрация на партиите и коалициите, които са подадени с електронен подпис в районните избирателни комисии РИК.

От думите на Красимир Ципов стана ясно, че такива случаи са установени и в други РИК-ове, но той не даде конкретика за кои става дума, колко са и кои са партиите и коалициите, регистрирали кандидатските си листи с е-подпис. 

Бившият зам.-вътрешен министър и бивш депутат предложи ЦИК да изиска преписките за регистрация, за да може след това да вземе информирано решение дали са спазени законовите изисквания. Някои от тях са изпратили преписките, но "4 или 5 не са".

Не бе прието предложение да се изискат преписките за регистрация на всички кандидатски листи на всички регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети във всички 31 РИК-а, за да се проверяват положените подписи.

Припомняме, от днес започна предизборната кампания за вота на 14 ноември - редовни президентски и предсрочни парламентарни избори.

Ден преди старта на предизборната кампания стана ясно, че "Демократична България" остава без регистрирана листа с кандидат-депутати в Стара Загора. от РИК-Стара Загора аргументираха отказа си с факта, че от "Демократична България" са представили документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В Изборния кодекс обаче не е посочено използването на електронен подпис.

След това от комисията поискаха справка от всички 31 РИК-а за кандидатските листи на всички партии и коалиции, които са били регистрирани с е-подпис.

Впоследствие от ДБ обжалваха отказа за регистрация.Коментари

Уточнение

15 Oct, 2021 20:45

Не е проблем електронния подпис сам по себе си, а това че е подаден от неоторизиран е-mail, т.е. фалшив, различен от декларирания такъв при регистрацията на коалицията! Не манипулирайте! ДБ са си виновни и на никого не могат да се сърдят. А може и нарочно да са го направили или пък да е резултат от вътрешни партийни борби. Но РИК Стара Загора просто са спазили закона. Вижте решението на РИК и тогава приказвайте!

Отговори