Говорителят на ЦИК защити ДБ за Ст. Загора
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Говорителят на ЦИК защити ДБ за Ст. Загора

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обяви за абсурден отказа на изборната комисия да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора за парламентарните избори на 14 ноември.

"Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини", коментира той в сутрешния блок на БНТ.

Томов уточни, че не може да коментира казуса в качеството си на говорител на ЦИК, защото категорично не е съгласен с решението, което е било взето. Може да изрази личното си мнение, но не и да аргументира становището на комисията по този въпрос.

"Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", каза говорителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли, и според него вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.

"Въпросът, който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили", коментира Томов.

Той отново обясни как ще се гласува с машина и за двата избора на 14 ноември. Според него процедурата не е по-сложна тази на предишните избори.

"Хората са свикнали с банкомати и са свикнали, че картата се вкарва докрай в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде до средата и не трябва да се натиска много силно, за да не стане беля, да не се повреди", предупреди говорителят на ЦИК.

Той напомни да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал. По думите му най-вероятно няма да има две кутии за двата вота, а секционните избирателни комисии ще трябва да ги разделят след приключване на изборния ден.

Хартиените бюлетини за парламент и за президент ще са с различен цвят на гърба.Коментари

Реалиста

16 Oct, 2021 16:40

Един никому неизвестен очилатко на преклонна възраст иска да изживее пет минути като експерт на нещо от което нито разбира, нито познава.Не му се сърдете, че като го гледам на него малко му остава.Лошото е, че се вижда какви дядовци ни дават акъл и къде ги избират.Не ,че е нещо страшно, 100%, никой не иска да се занимава с това и в неговото комсомолско сърце е пламнала някаква искра.

Отговори