Финална фаза за едно родолюбиво начинание/снимки/
  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Финална фаза за едно родолюбиво начинание/снимки/

Най- новият храм на изцелението в Странджа и изобщо в целия регион ще се издига в местността "Мара Лишанка", под едноименния исторически връх в село Веселие. Бизнесменът- родолюбец от Бургас Стефан Колев го изгражда сам със собствените си ръце, с помощта на неколцина свои служители в строителната компания, която оглавява Бургос Строй. От първата копка което комплексно прави 37 пълни работни дни, грубият строеж е вече готов. Излят е послединят бетон на купола. Това е едно истинско родолюбиво начинание. Самият Стефан Колев е пример за много други предприемачи, като неговите действия   отговорят напълно на определението меценат и родолюбец.

Имало ли е там по време на османското иго друг храм, разрушен ли е бил той и какво изобщо го е подтикнало да се заеме с родолюбивото дело във време на пандемия?

Малката черква се изгражда без външна финансова помощ, с подкрепата на общинския кмет Димитър Германов и селския такъв Стойчо Карабинов. Разбира се всеки е добре дошъл, според възможностите си. Има още доста работа по пълното окомплектоване.
Цялото това сътворение се случва сред тучни полета във високата зона на Веселие, място което е приютило бежанци след тракийския погром през 1913 г.
При изграждането на черквата и подстъпите до нея се използват и камъни от онова време.
Колев е потомък на тракийски бежанци и е лидер на ТД "Странджа". В местността "Мара Лишанка" се издига и уникален еко- комплекс за пълноценна почивка и със собствено стопанство. Като това допълнително допълва пробългарския пейзаж.
Колев си е поставил самоцел, и няма място за отстъпление. Както при еко- комплексът, така и за храма, патрон е Свети Димитър. Относно приносът му към православието, това е поредната черква която Колев вдига в Бургаско през годините.

Предварително е ясно, че стенописите ще бъдат единствени по рода си и ще се правят на място от професионалисти в занаята. Но до същинският финал, има още време. Тук е момента да се намесят и да напомнят за себе си потенциални и бъдещи дарители. Например определена квадратура или квадратури изографисване по стените и покрива на храма, да бъде /ат/ поети финансово от дарители. Без значение дали искат имената им да бъдат изписани публично или напротив. Успех!Коментари