Българите масово изкупуват злато
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Българите масово изкупуват злато

През последната седмица опашки се вият пред пловдивския офис на една от най-големите компании за търговия със злато, сребро и обмен на валути, пишат от Трафик Нюз

Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си големини вече са свършили.

"Няма злато. Останали са няколко броя от еднограмовите кюлчета", споделя един от чакащите на опашката.

Има и юбилейни монети, но най-търсените са по-разпространена марка и по-голям грамаж - 1 унция, 50 грама и 100 грама. Очаква се скоро да има нова доставка на злато, но до тогава част от хората обръщат парите си в евро и долари. Някои пък инвестират в криптовалути.

Според анализатори истеричното инвестиране в ценни метали се дължи на много фактори - покачващата се инфлация, енергийната криза, ковид кризата, практическия край на банковите депозити с лихва, скъпата цена на имотите и опасенията за нови икономически трусове. 

Златото от друга страна в исторически план е показало стабилност. То поскъпна рязко през последните две години. 

Редица хедж фондове прогнозираха покачването на метала до рекордно високо ниво от 2000 долара за унция миналото лято и сега са уверени, че цената може да се покачи до 3000 до 5000 долара за унция през следващите три до пет години.

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 долара на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 долара и това послужи примамливо като подходящ момент на редица хора да инвестират. 

Освен закупуването на инвестиционно злато има и други варианти за влагане на пари в ценния метал. Ето кои са най-популярните варианти:

1. Златни кюлчета

Златните кюлчета са може би най-популярният начин за инвестиране в злато. Те се предлагат в различна големина. Проблемът е, че при големи кюлчета, трябва да заключите парите си в тях и дори да ви е необходима част от актива, ще трябва да продадете цялото кюлче. Съхранението също е рисково, тъй като изисква сигурно място. 

Изисква се да бъде избран подходящ момент за закупуване и да се следи дали няма голям марж в цената, на която златото се продава и купува. Повечето дилъри актуализират цените си въз основа на текущите спот цени.

2. Златни банки

Някои банки също са дилъри на благородни метали. Те обикновено се занимават с големи количества злато, така че техните клиенти са по-скоро институционални инвеститори и централни банки, а не индивидуални инвеститори.

Те обикновено предлагат на инвеститорите избор между разпределени и неразпределени златни сметки. С разпределена сметка за злато, инвеститорът притежава специфични парчета злато, които банката не може да използва за други цели. Собствениците на неразпределени сметки са по същество необезпечени кредитори на банката.

3. Златни бижута

Златните бижута може да са най-познатата форма за по-неопитните във финансовия и инвестиционния свят купувачи. Те имат някои предимства пред златните кюлчета - голям пазар за препродажба на любители на бижута, подаръчна и сантиментална стойност   

Те се покриват от повечето застрахователни полици по жилищните застраховки. 

Въпреки това закупуването на златни бижута като инвестиция не винаги е най -добрият вариант поради разликата между стойността на "скрапа" т.е. стойност на грам и цените на дребно. Например, може да платите 500 долара за 14-каратова златна гривна, но в това число влиза освен материала, така и изработката. Продажната стойност, в случай че златото се продава за претопяване, е по-малка от тази, на която сте го закупили. 

4. Златни монети

Повечето златни монети тежат една или две унции, въпреки че можете да намерите и монети от половин унция и четвърт унция. Най -широко достъпните златни монети са колекционерски като южноафрикански Krugerrands, канадски кленов лист и американски златни орли.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че цените на златните монети не съответстват непременно на тяхното златно съдържание. Колекционерските монети в търсенето са склонни да се търгуват с премия и може да успеете да намерите по-добри сделки от местни колекционери или заложни къщи. Въпреки това категорично е по-безопасно да купувате от лицензиран дилър.

Цените на сертифицираните монети се влияят от тяхното златно съдържание, но рядкостта също е фактор. 

5. Други опции, безналично злато

Има варианти за закупуване на т.н. златни деривати, които могат да се търгуват като опционни договори, обезпечени с физическо злато. Съществуват е различни варианти за закупуване на злато от фондове и взаимни фондове. Това при всички случаи означава покупка на безналично или дигитално злато. 

Докато традиционно българите предпочитат да притежават в материален смисъл златото, което закупят, то все повече хора в световен план се ориентират към безналично и дигиталното злато. След финтех компании, големи бижутерски фирми също започват да предлагат услугата, за да привлекат по-млади и нови клиенти да закупят жълтия метал по удобен начин по пътя на цифрово злато.

Цифровото злато отбеляза огромно увеличение на търсенето миналата година по време на локдауните заради Covid.

Според някои борси е имало 150% увеличение на количеството злато, което се съхранява в трезори през последната една година, което показва нарастващата популярност на продукта. Повишеният интерес сред инвеститорите може да се дължи главно на факта, че чрез такъв вариант човек може да купува и продава злато на части, като минималната сума започва от само 1 долар. Това на практика значи, че златото е лесно ликвидно, а сумата заключена в него - лесно раздробяема. 

Ключовата разлика между закупуването на физическо злато (монети, пръти) директно и чрез опцията за цифрово злато е, че не е нужно да се притеснявате за сигурността и съхранението на последното.

Дигиталното злато е инструмент за покупка и продажба на чисто злато в цифров вид на преобладаващите пазарни цени. Това не е нито депозит, нито финансов продукт. Златото, което купувате, е подкрепено с физическо злато, което се съхранява под ваше име в сертифициран трезор. Всеки собствен може да конвертира своя цифров златен холдинг в монети, кюлчета и бижута по всяко време и да поиска тези златни продукти да му бъдат доставени.Коментари