Френските рибари блокират тунела под Ламанша и пристанище Кале
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Френските рибари блокират тунела под Ламанша и пристанище Кале

Френските рибари планират да блокират тунела под Ламанша и пристанището Кале утре в знак на протест срещу Великобритания, която не им издаде повече лицензи за риболов след Брекзит, предаде "Ройтерс".

Членове на асоциацията на рибарите уточниха на онлайн пресконференция днес, че голям брой превозни средства ще бъдат използвани за блокиране на тунела под Ламанша, който се използва за превоз на стоки с жп транспорт между Великобритания и Франция.

 

Лондон и Париж са в спор за броя на лицензите, които Великобритания е предоставила на френските лодки да им разреши да ловят риба в британски води, след като Великобритания напусна Европейския съюз.

Франция - и нейните рибари - твърдят, че е трябвало да бъдат разпределени много повече лицензи и че търпението се изчерпва. Великобритания от своя страна твърди, че спазва договореностите след Брекзит.

"Това е нашата демонстрация на качеството и способността на професионалните рибари да се мобилизират в отговор на провокативното, презрително и унизително отношение на Обединеното кралство към тях", коментира Жерар Ромити, председател на Националния комитет по морски риболов.

 

Френските рибари по-рано взеха нещата в свои ръце. През април те блокираха камиони, превозващи риба от британски води до центрове за обработка във Франция.

През май британските военноморски сили изпратиха два патрулни катера, когато френски лодки блокираха пристанището Сейнт Хелиър в Джърси.

"Разочаровани сме от заплахите за протестна активност", отбеляза говорителят на британския премиер Борис Джонсън, като допълни: "Очевидно ще бъде въпрос за французите да гарантират, че няма незаконни действия и че търговията няма да бъде засегната, но ние продължаваме да следим отблизо ситуацията."

Франция и Великобритания също така се разкритикуваха взаимно за смъртта на 27 мигранти, които се удавиха, след като се опитаха да пресекат Ламанша с надуваема лодка вчера.Коментари