Аспарухов мост има нужда от "антибиотици"
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Аспарухов мост има нужда от "антибиотици"

Аспаруховият мост във Варна е започнал да се руши. Редица експерти изразиха мнението, че съоръжението се нуждае от спешен ремонт.

Хората са притеснени от множеството дупки. Притеснява ги и състоянието на носещите колони на моста.

Ремонти до този момент са правени няколко пъти. Същевременно движението по моста е изключително интензивно.

Аспаруховият мост е на 46 години. Той все още се слави като най-дългият на територията на страната и все още е един от най-големите на Балканите. Все още е и единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Мостът е и най-известната локация за бънджи скокове в източната част на страната.

Строежът на моста започва в началото на 1973 г. Правителственият срок за пускане на обекта е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. Открит е от Тодор Живков на 8 септември 1976 г.

„Потомците и наследниците на майстор Кольо Фичето, който построи и знаменития мост на река Янтра при град Бяла, не само не посрамиха името му, но и издигнаха тая стара, благородна професия до най-високите върхове”, казва Тодор Живков в словото си при откриването на Аспаруховия мост…

В продължение на 20 години на моста не е правена основна профилактика. Наложителната рехабилитация започва през 1996 г. с ремонта на платно страна “море”, като плановете са тя да завърши за 16 месеца. Недостатъчните средства обаче забавят реконструкцията и първият етап е завършен едва през октомври 1998 г. Изцяло обновеното съоръжение е въведено в експлоатация на 17 септември 1999 г., три години след старта на реконструкцията.

Най-високата точка на моста се издига на 52 метра над морето. Мостът се крепи на 38 двойки стълбове. Само металната конструкция тежи впечатляващите 3200 тона. Мостовото съоръжение е изпитано при пускането му експлоатация, като е натоварено максимално с тежки машини по цялото трасе и в четирите ленти. При две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра провисването на средния отвор е около 30 сантиметра.

Дължината на моста е 2050, а ширината – 21 метра. Състои се от 2 платна по близо 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра. Освен на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е проектиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°.

Но не впечатляващите му размери са уникални, а начинът, по който са поставени здрави основи върху терен от глина, плаващи пясъци и тиня, категоричен е Марин Добрев, един от строителите на моста. За да преодолеят десетките метри нестабилен геоложки терен, проектантите заложили на рядкосрещана по света технология -изливане на дълбоководни пилоти. ‘Бетонните стълбове са забити на дълбочина от 30 до 53 м в земята, като всяка от 7б-те колони на моста се крепи на по 10 пилота, а всеки от тях навремето струваше колкото един апартамент”, обясни Добрев пред в.”Труд”. Трудоемката и много важна задача строителите извършвали с помощта на две специализирани машини – ‘Беното” и “Баде”, като за изливането на всеки един пилот били нужни 4-5 дни. “Започнах работа на националния обект на 13 април 1973 г„ петък. Бях току що излязъл от казармата дипломиран строителен инженер на 25 г„ пълен с ентусиазъм и желание да усвои тънкостите на професията. Условията бяха безкрайно тежки. Кипеше примитивен египетски труд – бетонът се лееше с малки кюбелчета и се вдигаше ръчно, но бяхме много упорити’, припомня си Добрев. За да се ускори работата, на строежа била доставена трета италианска машина, която правела по 1 пилот на ден по друг метод. Бързата работа обаче се оказала срам за майстора -през 1974 г. проверка показала, че голяма част от продукцията на прехвалената машина се обрушава. Така към компрометираните пилоти били добавени допълнителни, направени по изпитания по-бавен метод.

 Коментари