Украинци в ступор, че 31 май наближава
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Украинци в ступор, че 31 май наближава

Във Фйсбук страницата "Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци" украинката Татьяна Делик публикува открито писмо, в което обяснява тежката  ситуация, в която се намират голяма част от украинските бежанци. Въпреки обявената нова програма, хиляди бежанци са принудени да заплащат допълнителни пари.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

„Уважаеми представители на държавни институции, български приятели!

Искам да уведомя всички за катастрофалната ситуация с украинските бежанци!

И да призова за помощ, както институциите, които по закон следва да организират и да следят за изпълнението на мерките за украинските бежанци, така и всички грижовни българи, които ни помагаха и правят всичко възможно, за да облекчат тежката ситуация, в която се намираме.

Огромният проблем за нас, които намерихме подслон, състрадание и помощ от българската държава е относно престоя ни след 1 юни.

Известно е, че безплатната програма за украински бежанци приключва на 31 май. Българското правителство обяви, че от 1 юни започва да действа друга програма, която предвижда безплатно настаняване и хранене на украинци в държавни бази и хотели, които ще се съгласят с отпуснатите по 15 лв. на ден на човек. В тази „безплатна“ програма са се регистрирали хиляди украински бежанци, които наистина нямат пари да плащат за хотели и да наемат собствено жилище. Пиша в кавички, защото тук започва най-важното: Повечето хотели са се регистрирали за тази програма и условията по нея. Няма обаче достатъчно яснота, какви точно услуги се включват в така определената сума. И сме в ситуация, в която, почти всички хотелиери изискват доплащане - 10, 12, 15, 20 лева на човек на ден. Обясненията за това са различни.

Във всички случаи обаче, сме изправени пред ситуация, в която има много бежанци, които не могат да си позволят никакво доплащане. Не е ясно какво ще правят точно тези хораи??? Много от тях не могат да се върнат у дома, защото къщата вече я няма. Майки с малки деца не могат да си намерят работа, защото няма къде да настанят децата си. Самите българи казват, че им е трудно да уредят дете в детска градина, какво да кажа за украинците. Какво трябва да правят пенсионерите, които нямат пари и възможност да работят??? Хората са в отчаяние!

Те нямат нищо против да бъдат настанени в държавни бази, но досега няма яснота също кои са те/ градове, вид и т.н/

Настоящото писмо завършвам с молба за по- добра координация на Агенцията за бежанците, регионалните кризисни центрове и браншовите организации в туризма, както и за повече своевременна информация. Ние, които сме преживели големия стрес от една страшна война, не заслужаваме да продължим да живеем в страх и несигурност.

И завършвам с една голяма надежда- дано както досега сме получавали помощ и съпричастност, да ги получим и в идващите дни, също толкова несигурни и тревожни за нас, украинските бежанци!“

 

Широка гама от коментари има под писмото. Някои потребители подканват да се започне работа, други съветват бежанците да се преместят в държавни бази. Според друг потребител, има бази, в които работниците са се възпротивили  да се настаняват украински бежанци.  Очаква се след 31 май много от бежнците да останат без покрив и храна.

 



Коментари