Вихрен старт на созополски фестивал /видео,снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Вихрен старт на созополски фестивал /видео,снимки/

Заместник-кметът на Созопол Тодор Дамянов откри 11-я международен франкофонски фестивал "Солей". Той благодари на организаторът Александрина Исайлова и на творците от всички 9 държави, и им пожела много приятни емоции през следващите дни.

За специални заслуги към фестивала бе награден невероятния художник Иван Бахчеванов, оставил своя почерк навсякъде в града и докоснал с творенията си сърцата на жители и гости на Созопол.
За почетен домакин бе обявена Нейно Превъзходителство Доника Ходжа - посланик на Албания в България.

Програмата включва изложби и концерти до 6 юни включително. Естрадната прима Силвия Кацарова вдигна адренализа в Летния театър.

Две изложби бяха открити по- рано от кмета Тихомир Янакиев. Фотоизложбата „За сала на Одисей“ бе представена на площада пред Амфитеатъра в Стария град. Автор е Фред Бойсонак от Швейцария. На официалното откриване присъстваха културното аташе на гръцкото посолство Константинос Фасулис, изкуствоведа Антонис Сарагиотис, директорът на фестивал "Солей", зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов и ценители на изкуството. На същото място, бе открита изложбата „Молиер без граници“. Тя включва произведения, избрани от колекцията на Международното трианале на  сценичния плакат.

В събота от 14.30 часа програмата продължава в градината на Градската художествена галерия с арт акция „Пиросмани“. По-късно ще бъде открити изложбите „Цветове от природата“ на София Татарашвили и „Почувствайте Албания“. След тях ще се проведе концертът „Музикални нюанси“ на Лаура Лози - цигулка и Рон Плана - китара.

В неделя програмата включва изложбата „Свобода“ на български и македонски художници и концерт класическа музика на трио „Академико“.

На 6 юни ще бъдат представени две изложби - „Земята на огъня през очите на българските деца“ и „Посоки“. Фестивалът ще завърши с джаз концертът „J’ai deux amours”Коментари