Пияни и надрусани се измъкват с този подход!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Пияни и надрусани се измъкват с този подход!

Писали сме го в други дописки, но колеги развиват темата, с примери. В конкретния случай баровци в Пловдивско, които сядат зад волана пияни и надрусани, са намерили вратичка в закона, която им позволява да се отърват само с глоба, съобщава "Марица". Тарикатите просто отказват да бъдат тествани.

Според Закона за движение по пътищата наказанието в този случай е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от две години и санкция от 2000 лв. Това обаче е напълно приемливо за заможните нарушители, които с неадекватното си състояние създават риск от много тежки катастрофи.

Пред "Марица" полицаи разказаха за няколко случая, когато спират видимо пиян или друсан водач с тузарска кола. Униформените неколкократно го подканват да даде проба за алкохол с дрегер или за наркотици с драг чек. Шофьорът обаче категорично отказва. Тогава проверяващите полицаи обясняват, че има алтернативни способи, като например доказателствен анализатор или химическо лабораторно изследване в лечебно заведение чрез биологични проби. Друсаният или пиян шофьор отказва и тях. Последващото наказание - две години без книжка и 2 бона глоба е далеч за предпочитане пред евентуална присъда и затвор, ако например драг чекът покаже, че човекът е здраво надрусан. 

Адвокати коментираха пред "Марица", че това е често използвана тактика. Тя обаче е в разрез с възпитателната функция на закона. Конкретният шофьор няма да си вземе поука, а само ще изкара 2 бона от дебелия си портфейл и ще продължи да кара друсан или мъртвопиян. До момента, в който причини смърт, че и след това, коментират юристи. 

Последните примери са от Асеновград и село Ръжево Конаре. При първия случай шофьор на "Фолксваген" е отказал категорично да бъде тестван по какъвто и да е начин. След това дори не е обжалвал и наложената му парична санкция и отнемане на правото да управлява. 

При втория случай жена с джип "Опел" е спряна за проверка в Ръжево Конаре. Тя също категорично отказва тест за алкохол и за наркотици. Отказва и кръвна проба в лечебно заведение. 

Бърз преглед на съдебните протоколи в електронната система потвърждава думите на юристите, че тактиката се използва често. Особено когато става въпрос за по-високопоставени личности. Случващото се е определено от магистрати в Районния съд в Асеновград като "празнота в закона", имайки предвид цитираните случаи.

Ако тази "вратичка" остане така, тогава каква полза от полицаите на пътя, модерните джаджи, с които разполагат, и техните усилия да залавят джигити, питат възмутени читатели на "Марица".

Коментари