Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров и имаме излишък, затова може да се получи една сравнително ниска цена. Това каза Станислав Тодоров, председател на КЕВР, пред БНТ.

По думите му - КЕВР е премахнала дотациите от ВЕИ и производителите, защото цената е доста висока.  Увеличението от юли за ток и вода за битовите потребители ще е минимално, категоричен е той.

По отношение на запазване на цената за битовите потребители има няколко механизма: трябва да се използва умело Фонда за сигурност, когато квотите са на достатъчно висока цена, сега те са на високи цена от 25 на 90 евро - и се получават достатъчно пари от тях, за да се покрият сметките за бита в някаква степен. "Адмирирам промените на Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката - блок тарифите за ток, парно, вода, които могат да защитят най-уязвимите потребители. Например, с двустаен апартамент и без голяма консумация, ако ползват средно 200 киловата - сметката ще е 40-50 лв. - тази сметка ще остане такава и за вбъдеще", обясни той. Много жилища се отопляват на ток, за тях предстои разговор, каза Тодоров.

"Но има механизъм, с който могат да се осигурят основните нужди на битовите потребители от електричество. От 50 лв. нагоре се плаща по-висока единична цена, ако сега е 20 ст. за дневен тарифа, над тази цена ще се плаща по-висока цена, но няма да е фиксирана, а динамична", уточни той.

Пазарът се променя, всяка година ще се взема решение за следващите 12 месеца, поясни Тодоров.

Да се пере и готви на нощна тарифа и дали ще има режим на тока - "това са неща, които няма да се случат и са спекулация", смята председателят на КЕВР. Ще има поносими цени за следващата година за тока, категоричен е той.

За парното - Тодоров обясни: "За разлика от електричеството не произвеждаме газ и това има своята цена. "Газпром" прекрати доставките, а от там той така или иначе не беше много евтин.

Според него ва да се изпълнят следните неща: "Булгаргаз" да подпише поне два дългосрочни договора за доставки на газ". По въпроса за договор със САЩ - трябва да каже "Булгаргаз", водят се преговори, след това трябва да се представи решението в КЕВР. "Второ важно нещо е да се напълни "Чирен" на 100%, сега е а 23%, трябва да се напълни до октомври. Трето - газовата връзка с Гърция трябва да се построи, надеждите са за 1 юли, КЕВР е направила всички лицензи и сертификации, чака се официално потвърждение от ЕК, аз мисля, че ще се случи, но въпросът е в ръцете на строителите. От там може да се получават около 1/3 за количествата, нужни на България", посочи той. По думите му, така ще сме осигурени за новия отоплителен сезон. Той уточни, че в момента се ползва газ, внесен от "Булгаргаз", а най-евтиният газ, който получаваме, е от Азербайджан.

"До 2023-2024 г. цената на газа ще е много по-евтина, отколкото беше - около 30-40 евро", смята експертът. Това е окончателното увеличение, което потребителите трябва да имат предвид за последните 12 месеца. Ако един човек е плащал 100 лв. за ток - сметката ще стане 103 лв., ако е плащал 100 лв. за парно - 139 лв., а ако НС гласува промените в бюджета с намаляването на ДДС за парното от 20 на 9% - ще се плащат 126 лв., даде за пример Станислав Тодоров.За финансовото положение на топлофикационните дружества Станислав Тодоров каза, че се покрива дефицитът и цената на газа не играе роля там. За компенсациите за бизнеса - се въвежда механизъм свръхпечалбите от държавните дружества да се прехвърлят за компенсации, както е важна и структурната реформа в пазара, като се предвижда мярка - с 50% е длъжен да предостави на търг за дълъг период, което в рамките на 3-4 месеца ще намали цените за бизнеса.

Коментари