Магията на изкуството завладява Поморие
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Магията на изкуството завладява Поморие

В рамките на 3 дни всички жители и гости на Поморие ще имат възможността да се насладят на различни творчески прояви на децата участници в международния фестивал „Корабът на изкуствата“. Фестивалът се организира от ЦПЛР – ОДК Поморие и Община Поморие. Тази вечер се състоя официалното откриване, като началото бе дадено от кмета Иван Алексиев: „Радвам се, че „Корабът на изкуствата“ отново акостира на нашата сцена и дава възможност за изява на повече от 500 деца от различни кътчета на страната и чужбина! Ние ще се насладим на техния талант, но благодарение на тях Поморие отново се превръща в център на детското творчество и въображение. В тези времена, когато трябва да сме заедно и сплотени, именно изкуството ни обединява и събира – чрез децата!“. Алексиев благодари на Анета Данаилова – директор на ЦПЛР ОДК – Поморие и екипа ѝ за усилията, които полагат при организирането на фестивала и пожела успех на участниците и журито. Именно поради конкурсния елемент на фестивала, за отделните раздели е определено и компетентно жури, чиято тежка задача е да се отсеят най-добрите сред добрите. Изявите им в категориите: класическа, забавна и естрадна музика, народно пеене и народни инструменти и хореография ще бъдат оценявани от почетно жури, включващо хора на изкуството, преподаватели и професионалисти, чиято всеотдайна работа значително допринася за развитието на културния живот в града и страната ни, а именно:

 

Хайгашод Агасян – прочут инструменталист, певец и композитор; Светослав Лобошки – един от най-известните композитори на популярна музика у нас; Биляна Данаилова – оперна прима, музикален педагог и ръководител на ТА „Раковина” – Поморие; Рада Чомакова – преподавател по пиано в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” и ръководител на майсторски клас по пиано в Баден Баден, Германия; Мари Агасян – преподавател по пиано, артистичен директор на международния фестивал „Приятели на България”; Павел Марков – преподавател по пиано във Великобритания; Росица Пенева – преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”; проф. Мичо Димитров – цигулар, концертмайстор, преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен; доц. д-р Галя Киркова – преподавател в АМТИИ- Пловдив; Росен Поборников – гайдар; Георги Дойчев – акордеонист и корепетитор на ТА „Раковина” – Поморие; Капка Роглева – главен художествен ръководител и педагог на Детски балетен театър „Капка" Лиляна Христова – ръководител на Сдружение ТК „Чайка“ – Бургас – Поморие; Владимир Данаилов – ръководител и хореограф на ДФТА „Раковина” – Поморие.

 

Днес и в останалите фестивални дни на няколко сцени в града ще се представят близо 500 индивидуални и групови участници от страната и чужбина. Коментари