Гигантски вълни застрашават Истанбул
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Гигантски вълни застрашават Истанбул

Цунами може скоро да удари големи градове по Средиземноморското крайбрежие като Марсилия, Александрия и Истанбул. Шансът да има вълна, висока повече от метър, в следващите 30 години, е почти 100%, според ЮНЕСКО, пише "Гардиън".

Турският мегаполис са намира на по-малко от 300 км от българската граница.

Предполага се, че рискът от цунами в средиземноморските крайбрежни общности ще нарасне заради повишаването на морското равнище. Общностите в Тихия и Индийския океан, където цунамитата са по-характерни, са наясно с опасностите от природното бедствие. В други крайбрежни райони обаче, включително и около Средиземно море, появата на подобни разрушителни вълни често е подценявана, подчертават от ЮНЕСКО.

И предупреждават - до следващата година пет рискови общности в района на Средиземно море ще се присъединят към 40 други "готови за цунами" малки и големи градове в 21 държави. Освен Марсилия, Александрия и Истанбул в списъка са включени Кан и Чипиона, който е град на испанския бряг на Атлантическия океан близо до Кадис.

Програмата "Готови за цунами" е част от по-широките усилия на ЮНЕСКО преди стартирането на конференцията на ООН за океаните в Лисабон следващата седмица. Целта е да се гарантира, че всички застрашени общности ще знаят какво да правят при поява на това природно бедствие до 2030 г.

"Цунамита от 2004 и 2011 г. бяха сигнал за събуждане", каза Бернардо Алиага, водещ експерт по темата в ЮНЕСКО.

“Изминахме дълъг път от 2004 г. Днес сме по-безопасни. Но има пропуски в готовността и трябва да се подобрим. Трябва да се уверим, че предупрежденията се разбират от посетителите и общностите на тези райони”, коментира той.

"Рискът от цунами е подценяван на повечето места", каза Алиага. Според него събитията не са много чести, а реалният страх от тях не се предава от едно поколение на друго. "Трябва да разпространим съобщението", добави той.Коментари