Скандално от Жечо Станков: "Булгаргаз" плаща всеки месец на "Газпром", без да получваме газ
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Скандално от Жечо Станков: "Булгаргаз" плаща всеки месец на "Газпром", без да получваме газ

Плащаме ли за руски газ, въпреки че не получаваме такъв от няколко месеца. Такава дискусия се разви в пленарна зала по време на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

По 2 милиона евро на месец плаща "Булгаргаз" на "Газпром", въпреки че не получаваме газ. Това обяви от трибуната на Народното събрание Жечо Станков от ГЕРБ по време на дебатите по актуализацията на държавния бюджет. Енергийният експерт е винаги подготвен и неподготвеност в действията му няма.

Станков предупреди, че на 1 януари всеки българин ще се събуди и ще е платил 382 лева за газ, който няма да получи, но ще плати от данъците си. Това ще струва на държавата 1,9 милиарда лева. Поставяме енергетиката на колене в последните месеци, смята Станков. Той се опасява, че ще останем без държавна енергетика.

Това, което казвате, е по детски наивно, репликира Мартин Димитров от ДБ. Той обвини герберите, че искат да купуват газ от "Газпром" с руски рубли.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова, ако не са били правителствата на Бойко Борисов, нямало да има газ от Азербайджан, нито газовата връзка с Гърция щяла да е факт.

В хода на дискусиите регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обясни, че не трябва да окастря бюджета на ведомството, водено от него, и парите за ремонта. Ако няма актуализация на бюджета на ведомството, ремонтите стават невъзможни, по думите му. Няма финансиране, изтъкна той. Пари за общините няма, подкрепи го и Тошко Йорданов от ИТН.

Припомняме, че Газпром спря доставките на газ за България в края на април 2022 г., след отказа на страната ни да плаща за доставките в рубли. На 2 юни финансовият министър Асен Василев заяви, че никога правителството няма да преговаря с "Газпром".

Коментари

Подсъдно

30 Jun, 2022 14:42

Позор

Отговори