Джон Лоутън "възкръсна" в татковината /снимки,видео/
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Джон Лоутън "възкръсна" в татковината /снимки,видео/

Бившият вокалист на Uriah Heep и голям приятел на България Джон Лоутън вече има свой паметник у нас. Великият музикант не спираше да милее за България до последния си дъх и е изключително радостно, че е удостоен с тази чест. Инициативата е на съпругата му и на близки негови приятели. Сред тях неминуемо е Валери Симеонов, който заедно с екипа си е дарител на творението.

Паметник на легендата в рок музиката е монтиран близо до местността Огънчето (или Вечното огънче) край Камен бряг. Именно там в продължение на много години Лоутън изпълняваше песента “July Morning”, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгревът.

Първоначално на това място бяха разположени мраморни пейки. На едната от тях още през март месец бе поставена паметна плоча на Джон Лоутън. Неслучайно тя е обърната към изгрева на слънцето. От вчера до плочата вече има и статуя на певеца.

Идеята за паметника първо се зароди в социалните мрежи, след като на 6 юли 2021 година стана ясно, че легендарният вокал си е отишъл от този свят на 74-годишна възраст. Първоначално се обмисляше мемориалът да се направи в Алеята на рока в Каварна, където вече има два паметника на рок легенди – Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. По-късно стана ясно, че е избрано общинско място на платото край Камен бряг, недалеч от Огънчето.

През март месец съпругата му Айрис и децата на Джон Лоутън разпръснаха праха му до Вечното огънче в Камен бряг. Така легендарният вокал на Uriah Heep остана завинаги в България.

Джон Лоутън остава в историята на музиката и в сърцата на милиони почитатели по цял свят. Често го свързваме с вечния хит “July Morning”. Песента обаче е написана от Кен Хенсли и вокалистът Дейвид Байрън. Джон Лоутън беше много голям приятел на България. От 2004 година ежегодно изпълнява “July Morning” на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната. Водещ и съавтор е на филми за не една и две общини, в тандем преди години с ТВ СКАТ. Поклон пред паметта му.

Благодарим на колегите от ТВ Добруджа за видеото:

 

Юниконбг

Коментари