Умира Странджа – най-дивата планина в България
  • 14
  • 15
  • 106
  • 10
  • 3
  • 6
  • 11
  • 33

Умира Странджа – най-дивата планина в България

 


В Странджа отново се сече безконтролно. Ситуацията с добива на дървесина в Странджа е меко казано притеснителна, като с течение на времето проблемът придобива заплашителни мащаби. Активизирало се е старо свлачище, което застрашава движението по пътя за ГКПП Малко Търново, съобщи кметът Илиян Янчев. Сечта е поголовна, за което говорят и претоварените с дървен материал камиони. Проблемът с незаконния дърводобив в Странджа и в цяла България не е от вчера. Призоваваме загрижените зелени организации и природозащитници да държат темата в приоритетите си.

Публикуваме обръщение на кмета на Малко Търново до всички българи:

„Скъпи приятели,
Ето това е Странджа!
Странджа от Визица, през Граматиково, до пътя към ГКПП- Малко Търново!
Нашата планина – красивата и уютната.
Публикувам това с молба. Бъдете с мен в тази битка! Трябва да спасим поне това,което е останало!
Пред очите ми тирове, претоварени с 10-15 тона над допустимото разбиват пътищата от републиканската и четвъртокласната общинска пътна мрежа. Пътища, водещи до туристически обекти, до най-стойностното ни наследство, нашата гордост – културната история; водещи до селата, до параклисите, до реките…
Запознах с този проблем новия Областен управител на област Бургас г-н ВълчоЧолаков, получих от него очакваната подкрепа, но се нуждая и от вашата.
Знам, че парите управляват света, но позицията ни към тях не бива да бъде еднаква.
Доходоносният бизнес с продажбата на дървесина днес вече се превръща в злоупотреба със земята ни, с хората, останали да живеят тук, с онези, вложили своите средства в развиване на туризъм, с мен, с вас. С всички!
Нуждая се от помощ.
Нека заедно се преборим!”

В подкрепа на кмета на Малко Търново се включват много хора, като особено се откроява обръщението на един български писател, живеещ във Франция, Димо Райков, който пише:

„Аз съм Странджа!

Странджа умира…
Това го видях с очите си и усетих със сърцето си за последно миналото лято. Да Ви кажа ли как се чувствах тогава. Само това ще спомена – аз съм един от тези, които като ученици посаждахме фиданките на днешните странджански дървета, превърнати сега в трупи и натоварени в камионите с курс към пристанището…

Бих искал,препубликувайки този своеобразен “вик” на кмета на Малко Търново, моето родно градче, сърцето на чудната планина Странджа, да се обърна преди всичко към тези синковци – ”патриоти” в България, които все ни обвиняват нас, емигрантите, че сме предатели, понеже сме напуснали страната си, непонасящи вече да виждаме ежедневно как се вършат престъпления спрямо нея. Едно от тези престъпления-”убийства” е изсичането на България, в случая на чаровната Странджа…

Бих искал тези тарикати-политици, дошли преди няколко месеца на власт с изричното“размахване”,че те, и само те, ще променят нещата в България, ще изкоренят злото, което души моя народ вече 25 години, да прочетат тези думи на един млад човек, “хванат” от статуквото в живота български и удрящ главата си в Стената – във вечната и непробиваема стена на българското кланово общество, където царства – и за “сини”, и за “червени”, и за “зелени”, и за “пембени”, и за“оранжеви”, и за “жълти”, за всички тези алчни люде с каменни сърца, единствено блясъкът на оня презрян иначе от тях на думи метал.

Обръщам се и към тези, които скочиха като един и препълниха форума с “възмущение” срещу бежанците, които те наричаха “терористи”. Нека сега да видят една от истинските опасности за своята, за нашата Странджа. Ха, да видим дали сега ще бъдат така войнствено настроени, след като нямат заповед от своите партийни гурута.

Обръщам се и към своите съграждани и земляци, които в тези дни са заети да търсят, някои от тях и да гонят бежанците деца и жени, да ги предават на командированите служители на армията, дошли по границата, да чуят тези думи на своя кмет и да се замислят наистина, къде е “врагът”, къде е истинският враг на тяхната планина и на самите тях…

И тези престъпници трябва да застанат пред народа! Те трябва да получат заслуженото за стореното от тях! Не трябва да има анонимност за престъпниците, така е в нормалните страни, така трябва да бъде и унас. Но ще бъде ли???

През това лято видях картина, която наистина смразява кръвта. Видях с очите и сърцето си на човек, роден тук в центъра на Странджа, една разплакана планина-хубавица, бедна, но все още топла, все още запазила своята красота и снага, но в капана на човешката греховна страст за …парички!

Моята планина, за която съм писал толкова много и с такава обич, сега бе прорязана от пътеките на злото, от гумите на грамадните туловища на камионите, препълнени с току-що отрязани трупи…

Но онова, което ме изуми, бе преди всичко примирението, изтръпналостта на моите странджанци, особено на тези, които все още живеят в нея. Почти никой не реагира, когато аз подемах разговор на тази тема, когато ги питах – но нима ще оставим всичко така да продължава?

Мълчаха, глухо мълчаха, както само българин може да мълчи. Само понякога скришом, под ъгъл, нали знаете нашия странджански “ъгъл”, поглеждаха встрани. Да не би някой началник, някой от Там, от Софията или Бургас, да чуе “скверните” мои критични слова и те да си имат след това проблеми…

Самоедин-двама, и то доста близки мои хора, прошепнаха – лесно ти е на теб, Димо, ама нас тук питаш ли ни, нищо не може да се направи с българската дървена мафия!

Хайде сега да видим! Дали наистина нищо не може да се направи? Дали този живот трябва да се изживее все на колене. Или поне един път да се опитаме да се… изправим… Ето, един кмет, един млад човек “изока” – високо, ясно! Кой ще го последва? Кой ще“изока” още?

Народе…

Странджа си отива. Странджа умира и от красавица се превръща в старица, която вече преминава в отвъдното…
За себе си съм много огорчен, много тъжен. Защото аз бях един от първите пишещи, които въздигнахме глас преди доста години срещу обезлюдяването на Странджа и тогавашните ми колеги от вестник “Народна младеж”, например Христо Троански, Маргарита Петринска и други ще кажат колко мои текстове за Странджа помогнаха за онова прословуто постановление №22 срещу тогавашната “смърт” на планината ни. Каквото можахме, като млади журналисти и писатели, направихме в ония условия на онова общество.

И ето, сега пак се извисява глас от недрата, от корена на “събитията” – представяте ли си, какво значи това – сам кметът на един район да надигне глас…Значи ножът е опрял о кокала! Нека да застанем зад този призив. Без партизанщина, без самоизтъкване! Просто да застанем зад Илиян Янчев – всички българи, но и техните приятели, защото Странджа има толкова приятели от цял свят.
Аз съм Странджа!
А вие?”Коментари

Някой

17 ное, 2018 22:38

Какво се жалвате всички дето го виждате от пръв поглед ?! Почвайте да звъните на 112 да им пламнат ушите при всяка среща.

Отговори

18 ное, 2018 9:22

Г-н Някой аз преди около две години видях незаконна сеч с 2 тира и реших да звънна на 112 и какво мислите,вдигат тел...и аз съответно подавам сигнала и ми се затвори без да се говори.Вечерта чувам по новините,че 112 е включен към мафията...Е какво ще кажете?Безсилни сме.Жалко за красивата природа която имахме,всичко унищожиха...????

асен

17 ное, 2018 17:18

Къде са зелените "борци" против лифтове и местните ловци на мигранти?! Те ,май вече работят само на жълти павета!!!

Отговори

Собственик на гори

17 ное, 2018 8:19

Възмутен съм от тази статия, защото е лобистка и недоказана. Незаконна сеч има малко в страната, другата е контролирана и необходима. Аз като собственик на гори също добивам дървесина, но регламентирано със съответните документи и позволителни. Не може един тарикат да си купи един декар земя край хиляди декари с гори, да построи хотел и да забранява да собствениците на гори да си добиват дървесина от собствените си гори. Защо този тарикат не си вложи парите в гори, като иска да има повече от тях, а иска да печели на гърба на собствениците на гори, а те да духат супата. Нали и те са вложили пари в тези гори, нали и те трябва да спечелят нещо. Ако една гора се сече по правилата тя никога няма да свърши, защото се възобновява сама. А за всички,, разбирачи,, в кавички, ще кажа, не пишете за неща, които не разбирате, а просто си купувайте и вие гори и си ги пазете, не ги сечете, да видите след години как гората сама загива като не се стопанисва.

Отговори

17 ное, 2018 22:04

Ти си малоумен говори с майка си да каже къде са се объркали нещата ако знае! Цяла България в момента се изнася и ограбва на пълни обороти.

17 ное, 2018 9:10

След като си собственик на гори, точно ти знаеш най- добре за какво става дума. И недей ни обяснява, че не се крадне дървесина и то в промишлени количества. Да , по документи всичко е изрядно и няма как да не е, то тия дето оправят документите са най големите айдуци.

Добри Добрев

22 яну, 2018 0:42

На сателитните снимки и отделни отсечени дървета личат. Реалността е очевадна.Дали така трябва да е .....?

Отговори

Сашо

21 яну, 2018 19:42

А не може ли да е законна сеч на дърва за огрев? Половин България се топли на дърва.

Отговори

15 ное, 2018 20:26

Когато свършат дървета неяма да има и какво да дишаш а не скво да се топлиш . Никой не залесява ! Заслужавате си бедствията ,

25 яну, 2018 21:48

Ше се топлите на газ и ток.Не на дърва...

Морска роса

20 яну, 2018 22:43

Един управляващ, ако е на мястото си, трябва да е наясно къде и какво се случва в страната. А ако бяхме правова държава, реакцията би трябвало да е светкавична. При положение, че сечта продължава толкова ясно, ясно е за какво иде реч.

Отговори

Христо Христов

20 яну, 2018 17:49

Запознайте директно Борисов с проблема и на другия ден сечта спира тутакси и веднага!

Отговори

Иво Сираков

20 яну, 2018 8:38

Къде са сега тези платени зелени протестъри

Отговори

Стефан

20 яну, 2018 4:06

Свържете се със Господари на ефира незабавно!

Отговори

Boris Nikolov

19 яну, 2018 23:08

Постоянно се питам, ДЪРВЕНА МАФИЯ, ДЪРВЕНА МАФИЯ, КЪДЕ СА ГОРСКИТЕ, ПРОДАВАЛИ ДЪРВАТА, КОЙ ПРИБИРА ТЕЗИ ПАРИ, НЕ СА ЛИ ГОРСКИТЕ, А КОЙ ГИ КОНТРОЛИРА ТЯХ ПЪК, ДАЛИ СИ ВЪРШАТ ПРАВИЛНО РАБОТАТА ИЛИ РАБОТЯТ РЪКА В РЪКА С МАФИЯТА. вЯРВАЙТЕ МИ НЕ МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ ПО ВЕЧЕ, ВСИЧКИ ОТ СТАТУКВОТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СРИНАТИ И ВКАРАНИ В ЗАТВОРА. МАЙКООООО, ПЛАЧЕ МИ СЕ, ПОВЯРВАЙТЕ МИ. Баджо германеца

Отговори

Коко

19 яну, 2018 19:43

Лъжеш момчето ми

Отговори

ХристоХристов

18 яну, 2018 22:41

Да!Това е факт.Няма сила която да спре това за сега.Жялко е!

Отговори

Да ,бургазлии и ямболии Вие из

18 яну, 2018 21:23

Отговори

Мария Тодорова

18 яну, 2018 21:21

Да,,бургазлии и яболии които сте гласували за сидеров и симеонов това ЗАСЛУЖАВАТЕ!!! Знам,че не изписвам имената с главни букви,но защото Вие сте маниполирани от много години това ЗАСЛУЖАВАТЕ!!!

Отговори

Мария Тодорова

18 яну, 2018 21:21

Да,,бургазлии и яболии които сте гласували за сидеров и симеонов това ЗАСЛУЖАВАТЕ!!! Знам,че не изписвам имената с главни букви,но защото Вие сте маниполирани от много години това ЗАСЛУЖАВАТЕ!!!

Отговори

Пламен Стоянов

18 яну, 2018 21:06

Това не е Странджа планина на снимката е сниман моя камион с работниците ми в с. Кърпачево обл. Ловеч

Отговори

19 яну, 2018 15:40

Моя камион е!

Пламен Стоянов

18 яну, 2018 21:04

Това не е Странджа планина, на снимката е сниман моя камион с работниците ми в с. Кърпачево обл. Ловеч

Отговори

Пламен Стоянов

18 яну, 2018 21:04

Това не е Странджа планина, на снимката е сниман моя камион с работниците ми в с. Кърпачево обл. Ловеч

Отговори

Кой Валерката ли ?

18 яну, 2018 12:14

Ми нали фирми на тези същите тъй наречените патриоти я изсичат и обезобразената Странджа . Валерката Симеидиотов е заграбил половината че и повечето планина и навсякъде играят резачките ,и горските стражари са стях и полицията и областния срещу кой да риташ парата играй там

Отговори

Дида

17 яну, 2018 20:31

Ела да видиш в с. Писменово какво става

Отговори

17 ное, 2018 9:38

През с. Писменово всеки уикенд наблюдаваме камиони-фургони да излизат от гората, пренасящи дървени трупи под виниловите си брезенти. На горски площадки се претоварват трупите от откритите камиони, в тези големи, добре прикрити камиони, които после свободно се движат по пътната мрежа. Подавах сигнал към Горско Стопанство, но ми отговариха, че не могат да приемат сигнал, да звъня на 112?! Звъняла съм, не знам дали нещо последва от това, но ако повече хора се включат и ако се даде гласност на проблема и предложение как трябва да се действа в такива случаи, вярвам че ще има резултат.